A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A régimódi szalagos fánk bevált családi receptje: a rumtól lesz igazán könnyű és rugalmas


A farsang farkát ünnepeld meg saját készítésű szalagos fánkkal! Néhány praktikával biztosra mehetsz.


Régen a farsang csúcspontja húshagyó kedd volt, erre az alkalomra szinte mindenki sütött fánkot. Ha szeretnéd, hogy tökéletes legyen, akkor érdemes néhány alapszabályt betartani. Fontos, hogy a tésztához minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. A lisztet szitáld át, hogy jó levegős tésztát kapj. Mindenképpen tegyél bele egy evőkanál rumot, mert így nem szívja magába annyira az olajat.

Hozzávalók:

👉 50 dkg liszt
👉 5 dkg vaj
👉 3 evőkanál porcukor
👉 3 db tojássárga
👉 1 db tojás
👉 2.5 dl tej
👉 2.5 dkg élesztő
👉 1 db citrom
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 evőkanál rum
👉 1 csipet só
👉 olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, tegyél bele egy evőkanál porcukrot, morzsold bele az élesztőt. Várd meg, hogy szépen megemelkedjen, és habos legyen.

Az átszitáld lisztbe tedd a tojást, a tojássárgát, a maradék két evőkanál porcukrot, a citrom reszelt héját, a sót, a felfuttatott élesztőt, a rumot és a vaníliás cukrot. Jól dolgozd össze, és a végén add hozzá a felolvasztott vajat, majd dagaszd szép fényesre. Ez legalább 10 percet vesz igénybe. Ha van a robotgéphez dagasztópálca, azzal sokkal könnyebb és gyorsabb. Meleg helyen keleszd a tésztát legalább a másfélszeresére.

A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, és kézzel nyújtsd ujjnyi vastagra. Nagy pogácsaszaggatóval vagy egy hét-nyolc centi átmérőjű pohárral szúrd ki. A nyújtódeszkán letakarva pihentesd még legalább fél óráig.

Egy lábosban forrósíts egy liter olajat, és hevítsd fel. A fánkok felső részét alulra fordítva rakd az olajba. Csak annyit tegyél bele, hogy kényelmesen elférjenek a fánkok egymás mellett, mert sütés közben kicsit még nőnek. Fedd le, és közepes lángon 35-40 másodpercig süsd, majd fordítsd meg. Ekkor már nem kell rá fedő. Amikor szép aranybarna, szűrőlapáttal szedd papírtörlőre. Lekvárral és porcukorral kínáld.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések