Pákh Imre amerikai magyar üzletember, mecénás, a világ legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteményének számos elismeréssel díjazott tulajdonosa.

A milliárdos üzletember sok más mellett a gyermekkoráról is mesélt a Kárpátalja Szeretlek című weboldalnak: nagypolgári környezetben született és nőtt fel, s bár a szovjetek eltüntették a családi vagyon nagy részét, mégis maradt annyi, hogy a háború után is jól élhettek. Munkácson családi házuk volt, autójuk, ami akkoriban arrafelé – is – különlegességszámba ment.

„Gyerekként nem fogtam fel, hogy mennyire különleges dolog, hogy ilyen jól, szinte idillien élhettünk, s hogy ez egyáltalán nem volt jellemző az akkori időszakra, akárcsak azt sem, hogy a szüleim mekkora küzdelem árán tudták ezt megteremteni a múlt század ’50-es éveiben... Isten segítségével sikerült, akárcsak az is, hogy mind a három Pákh-testvér hazatérhessen a Gulágról, s újrakezdhessék az életüket! Abban, hogy gyerekként nem kellett átéreznünk a szovjet realitást, nagyban közrejátszott, hogy elzárkózva éltünk, hogy a szüleim próbálták minél távolabb tartani tőlünk, kizárni a családunk életéből az akkori valóságot. Egy ideig sikerült is ez nekik, de később, amikor kamasz lettem, amikor tudomást szereztem a házkutatásokról, a retorziókról, már rájöttem, hogy mi is az a szovjethatalom — összetört az idilli kép és jött a zord szovjet realitás...” – mesélte Pákh.


Munkácsy alkotásaival főleg lokálpatriotizmusa miatt kezdett el foglalkozni, jelenleg összesen 67 Munkácsy-képe van. Az üzletember szerint a festő egy nemzeti hős, aki úgy tartotta meg magyarságát, hogy élete nagy részét külföldön töltötte. Állítása szerint körülbelül 3,5 millió magyar látta már kiállításain Munkácsy festményeit a 2005 óta szervezett 44 bemutatón. Azt mondta, ha javulna a helyzet Ukrajnában, ott is ismét rendezne kiállítást, Munkácson.

Pákh lassan fél évszázada él az Egyesült Államokban, ahol családjának, szüleinek köszönhetően meg tudta tartani magyarságát és gyermekeit is megtaníttatta magyarul, sőt, felesége is beszéli a magyar nyelvet, igaz, törve.

Katolikus, istenfélő embernek tartja magát a milliárdos üzletember, aki magyarság-képéről is szót ejtett:

"Amúgy, egyetértek azokkal, akik szerint magyar az, akinek fáj Trianon..." - fogalmazott az interjúban.


A pénzről így mesélt a portálnak:

„A pénz számomra egy eszköz — eszköz, hogy megteremtsem a családomnak a jómódot, a kényelmes életet, de úgy, hogy közben ne kényeztessem el őket. Hiszem, hogy a pénz csak akkor boldogít, ha az ember meg tudja osztani ezt másokkal, vagy olyan célokra tudja használni, ami segít az embereknek! Az is meggyőződésem, hogy csak Isten segítségével érünk el mindent... Téved az az ember, aki azt hiszi, hogy ő kreál mindent — az Úristen kreál mindent, csak bennünket használ fel céljai eléréséhez!”


Pákh Imre a járványhelyzet miatt egy éve nem járt már Munkácson, ahol egyébként gyakran megfordul. Családi alapítványával szegénysorsú családokat támogatnak, összesen havonta körülbelül százat. Munkácson ezeket az ügyeket egy családtagja intézi.