A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

14 év fegyházbüntetés vár a szabolcsi gyújtogatóra


A Nyíregyházi Törvényszék 14 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 35 éves férfit, aki 2018. év tavaszán és nyarán egy szabolcsi faluban sorozatosan okozott súlyos következményekkel járó tűzeseteket.


Az alacsony intellektusú, erőszakos természetű vádlott rendszeresen és mértéktelenül alkoholizált. Személyiségét állandó feszültség, ingerlékenység jellemezte. A környezetében élő emberek iránt érzett haragból fakadó bosszúvágyát gyakran oktalan agresszivitásban élte ki. Amikor a korábbi élettársa a kapcsolatuk helyreállításától elzárkózott, előbb az ingatlanán lévő melléképületet gyújtotta fel, később magát az asszonyt is tűzhalállal fenyegette meg.

Szokása volt a vádlottnak, hogy éjszakánként ismétlődően belopakodott mások portájára, és a lakóingatlanok melléképületeit felgyújtotta, esetenként több százezer forint összegű kárt okozva.

A gátlástalan vádlott azonban idős emberek életét sem kímélte. 2018. június havában két alkalommal is megfenyegetett egy mozgásában korlátozott 80 éves asszonyt, akinek udvarán következő hónapban éjféltájban a fatárolót meg is gyújtotta. Innen a tűz átterjedt a házzal egybeépített nyári konyhára, ahol gázpalack is volt, így fennállt a robbanás veszélye is. A sértett nem észlelte a tüzet, de a helyszínre érkező fia még idejében kimentette a lakásból. Ugyancsak azon a nyáron a vádlott egy 84 éves, önálló mozgásra képtelen, alvó férfi ingatlanán éjszaka lángra lobbantott egy melléképületet. A tetőszerkezet leégett, s amennyiben a tűzoltók időben nem oltották volna el, a tűz átterjedt volna a lakóépületre. Ez alkalommal sem észlelte a sértett a veszélyt, de menekülésre önerejéből egyébként sem lett volna képes.

A vádlott a vádbeli cselekmények elkövetését részben beismerte. Azt nem tagadta, hogy bosszút akart állni haragosain azzal, hogy felgyújtja a házaikat, azonban az emberölési kísérletet cáfolta. Mindvégig azt hangoztatta, hogy nem volt szándékában senkit sem bántani. Az elsőfokú bíróság a vádlott védekezésével szemben az igazságügyi tűzvédelmi szakvélemény, valamint a helyszíni tűzvizsgálati jelentés alapján megállapította az idős emberek sérelmére elkövetett gyújtogatásoknál az emberi élet veszélyeztetettségét. Mindkét tűzesetnél a tűzoltóság beavatkozása miatt maradt el a tűz kiterjedése.

A törvényszék nem jogerős ítéletével a vádirati tényállással egyezően különös kegyetlenséggel több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, rongálás és zaklatás bűncselekményei, továbbá magánlaksértés bűntette miatt ítélte el a vádlottat. A vádhatóság tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője az emberölés bűntettének kísérlete és a zaklatás vádja alóli felmentés, másodsorban pedig a büntetés enyhítése végett élt fellebbezéssel.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a korábban garázdaság és testi sértés bűncselekménye miatt már börtönbüntetésre ítélt vádlottal szemben kiszabott fegyházbüntetés tettarányos, enyhítésének törvényes indoka nincs. A vádlott cselekményeinek megítélésénél nem hagyható figyelmen kívül, hogy a helyi lakosok nyugalmát, személyes és vagyonbiztonságát sértő bűncselekményeket sorozatban valósította meg, amelyekre csupán vélt sérelmei adtak okot.

A védelmi fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések