A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Operatív törzs: A járványhelyzet legújabb fejleményei - egyre több a 15 év alatti fertőzött


Orbán Viktor komoly szigorításokat jelentett be a hét elején, kedden szavaz a parlament a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítsáról, közben egyre nő a fertőzöttek, elhunytak, kórházban kezeltek száma. Az Operatív törzs ebben a helyzetben tartott tájékoztatót kedden.


A tájékoztatón elhangzottak alapján egyre több a megfertőződött gyerek: Már 4 százalék az arányuk a fertőzöttek között.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott:

Már ma megjelennek a Magyar Közlönyben a kormányrendeletek a szigorításokról, ha ma délután a Parlament megszavazza a rendkívüli jogrendet. Ebben az esetben életbe lépnek éjféltől az általános tiltások a gyülekezés- és a kijárási korlátozások terén is.

A rendőrségi ellenőrzések eközben tovább folynak:


* 144 intézkedés volt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt az elmúlt 24 órában.
* Tömegközlekedési eszközön 24 intézkedés volt, figyelmeztetés, helyszíni bírságok és feljelentések történtek.
* Zárt helyeken is intézkedtek a rendőrök: 113 alkalommal egy nap alatt, 41 figyelmeztetés, 45 bírság, 27 feljelentés született.
* A tranzitálási szabályok megszegése miatt 38 alkalommal intézkedtek a rendőrök.
* A vendéglátóhelyeken, üzletekben is ellenőriztek: 2 üzletet a maszkviselés szabályainak megszegése miatt bezártak. Edelényben egy pékségben a dolgozók egyike és az üzemeltető, és egy vásárló nem viselt maszkot, az üzletvezető nem figyelmeztette őket, a rendőrök ezért 2 napra bezárta a helyet, két emberre bírságot szabtak ki, egyet feljelentettek.
* Kazincbarcikán egy sörözőben is kétnapos bezárás lett a vége az intézkedésnek. A pultos, az 5 vendég sem viselte a maszkot.
* 146 ember ellen intézkedtek a kijárási szabályok be nem tartása miatt.
* 36078 ember van házi karanténban.

Müller Cecília:

Az elmúlt nap számadatai arról adnak tanúságot, hogy a járvány intenzív szakaszában vagyunk, egész Európában nő a megbetegedettek száma, ez Magyarországot sem kerüli el. A tisztifőorvos ezután az elmúlt 24 óra adatait ismertette, ezeket ide kattintva találja meg.

A legfiatalabb elhunyt 32 éves volt, a legidősebb 98, az elmúlt 24 órában elhunytak közül.

A szakemberek a járványgörbe ellaposításáért küzdenek, mert ez a feltétele, hogy az ellátórendszeren lévő terhelés csökkenjen, a rendszer működőképes maradjon.

A kórházban ápoltak száma is növekszik, 6153 koronavírusos beteg van kórházban, közülük 461-en lélegeztetőgépben. Ezek a számok is emelkedőek, ezért kell lassítani a járványt. Fontos, hogy minél kevesebben szoruljanak kórházi kezelésre, ehhez az kel, hogy elkerüljük a fertőződéseket.

Milliószámra érkezik Kínából és Japánból a favipiravir gyógyszer.

A kontaktusok számát csökkenteni kell, ezt célozzák a várhatóan ma bevezetendő intézkedések is.

Új eljárásrendet adott ki az NNK, ez lehetővé teszi az ellátás zavartalanságát: új helyzeteket elemeznek, új tudás, tapasztalat gyűlt össze a járvány kezdete óta, ami változtat az elején kiadott eljárásrenden. Ez a mostani már a 10. változat lesz, amit eljuttatnak az egészségügyi ellátókhoz - mondta Müller Cecília.

Fontos, hogy az alapbetegségekben szenvedők védettek legyenek, állapotuk relatíve jó legyen, mikor esetleg megfertőződnek. A krónikus betegeket javasolt influenza eleni oltásban részesíteni.

A 44. hétről a 45. hétre a változások:

Másfélszeresére nőtt a pozitivitási esetszám, ez 10700-nál több embert jelent. 5319 volt az egy nap alatt eddig regisztrált legtöbb fertőzött.

A pozitívak negyede 40-49 éves, 15 százalék 65 éves, vagy idősebb. 15 év alattiak aránya: 4 százalék. A gyerekek is fertőződhetnek, de súlyos lefolyás nem fenyegeti őket, hacsak nem maguk is alapbetegségen szenvednek.

100 ezer, ugyanolyan életkorú lakosra kivetítve:


* 20-29 éveseknél: 1243,
* 30-39 évesek közül 1331,
* 40-49 éves korosztályban 1631,
* 50-59 év közöttieknél: 1473,
* 60-79 év között: 1589,
* 80 év felettieknél 1408 ember fertőződött meg 100ezer emberből

Az 1-2 éves korosztályban alacsony a fertőzésszám.

Ha az eddigi összes megfertőződöttet nézzük, akkor az azt jelenti, hogy a több, mint 118918 eddigi fertőzöttből 4756-nál többen gyerekek!

Összehasonlításképpen: A kor szerinti adatokat korábban is elmondták. A pünkösdi hétvége után például, június elején. Ekkor az összes addigi fertőzöttből mindössze 54 volt 15 év alatti gyermek. Logikusnak tűnik, hogy a 15 év alatti fertőzöttek számának megugrása - is - az iskolakezdéssel indult.

A regisztrált esetek 22 százalékát Budapesten regisztrálták, Pest megye 15 százalékkal van jelen a listában, Győr-Moson-Sopron megye a harmadik 9 százalékkal. Tolnában a legkevesebb, összesen 488 eset mindössze, de ez 85 százalékos növekedés az egy héttel ezelőtti állapothoz képest! Csongrád-Csanád megyében kis csökkenés volt: 40 esettel volt kevesebb, mint egy héttel korábban.

Már nem Budapest, hanem Győr-Moson-Sopron megyében van a lakosságszámra vetített legtöbb eset.

A nemek aránya: 54 százalék női és 46 százalék férfi beteget regisztráltak.

Kérdésekre adott válaszok:

A szigorítások részletszabályai a parlament döntése után kerülnek nyilvánosságra, közleményben és a Magyar Közlönyben.

Mi indokolja a szigorításokat? Válasz: Nyilvánvalóvá vált, hogy az eddigi intézkedések nem elégségesek a járvány megfékezésére. A cél, hogy minden beteg megfelelő ellátáshoz jusson, tehát a járvány dinamikájának, a bevezetett intézkedéseknek egy következő lépcsője ez a mostani intézkedés-sorozat.

Hamar elfogytak a FluArt 3 oltások és a Vaxigrip is, ezek influenza elleni oltások, mikor lesz pótlás? Válasz: Még van a területen oltóanyag, de a héten további oltóanyagot szállítanak ki, Müller Cecília bízik benne, hogy elég lesz, de folyamatosan szerzik be a vakcinákat és a magyar oltóanyaggyár is folyamatosan gyárt az újabb megrendelések alapján. Még van idő, a január végi, február eleji influenza járványig. Addigra persze védettnek kell lenni, és az oltás beadása után két hét kel a védettség kialakulásához - mondta a tisztifőorvos.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések