Hirdessen itt

Szépítő méz: így hat bőrpír, gyulladások és ráncok ellen

A méz az egyik legnépszerűbb természetes édesítő és ízesítő, emellett az egészségünknek is jót tesz, sőt, a bőrünk is szépülhet a segítségével!

A méz enyhíti például a torokfájást és a gyomorbántalmakat is, de külsőleg is érdemes felhasználni!

A méz tulajdonságai:

antiszeptikus
 antibakteriális
 antioxidáns
 gyulladáscsökkentő

Ahogy láthatjuk, a méznek számos olyan tulajdonsága van, amellyel gyógyíthatjuk, regenerálhatjuk, ápolhatjuk és meg is szépíthetjük a bőrünket. Ráadásul a méz bárki számára könnyen elérhető és az ára is kedvező.

A méz segítségével

 felgyorsíthatjuk a sebgyógyulást
 regenerálhatjuk a sérült szöveteket
 halványíthatjuk a kialakult sebhelyeket

Hogyan hat a bőrre a méz?

Ha sebet akarunk halványítani, keverjünk össze azonos arányban mézet és olíva- vagy kókuszolajat, majd ezzel a keverékkel alaposan kenjük be az érintett területet. Tegyünk egy meleg vízbe mártott és alaposan kifacsart törülközőt a területre, és hagyjuk rajta addig, míg ki nem hűlt. Végül langyos vízzel öblítsük le a bőrünket. Naponta egy-két alkalommal ismételjük meg, legalább egy héten keresztül.

A pattanások legtöbbje hormonális okok miatt alakul ki, de az is előfordulhat, hogy a bőrön elszaporodó baktériumok is hozzájárulnak a megjelenésükhöz. A mézben lévő tápanyagok egészségesebbé, ragyogóbbá tehetik a bőrt, hatóanyaga pedig gyulladáscsökkentő. A legegyszerűbb, ha a mézet közvetlenül rákenjük a pattanásos területre, majd 20-30 perc után langyos vízzel lemossuk az arcunkat.

Akik az öregedés jeleit szeretnék enyhíteni is használják bátran, hisz a mézben nemcsak tápláló vitaminok és ásványi anyagok vannak, hanem olyan antioxidánsok is, melyek segítenek az úgynevezett oxidatív stressz okozta károsodásokat csökkenteni. Törjünk össze két evőkanálnyi avokádót villával, és keverjük össze két evőkanálnyi mézzel. Ezt a pakolást egyenletesen kenjük fel az arcunkra, majd 30 perc után öblítsük le langyos vízzel.

A téli időszakban különösen sokakat érinthet a kéz bőrének kiszáradása, érdessé válása. A mézzel ezen a problémán is segíthetünk, ráadásul a méz hatóanyagai az öregedést is képesek lassítani. Kenjük be a kezünket mézzel, majd 15 perc után alaposan mossuk meg. Érdemes ezt a műveletet este elvégezni, hogy utána jól be is krémezhessük, így reggelre különösen puha és ápolt lehet a kezünk.

A méz még a pszoriázis tünetét is tudja enyhíteni

Azoknak is érdemes kihasználnia a méz erejét, akik pszoriázistól szenvednek. Bár a pszoriázis jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, a méz enyhítheti a kellemetlen tüneteket, például a viszketést és a bőrpírt, csökkentheti a gyulladást.

Tegyünk egy edénybe egy-egy kiskanál mézet, olívaolajat és méhviaszt, majd óvatosan melegítsük össze a mikrohullámú sütőben (addig, míg a méhviasz meg nem olvad). Jól keverjük össze, és hagyjuk lehűlni. Ezzel a "krémmel" naponta kenjük be azt a testrészünket, ahol a tünetek a legerősebben jelentkeznek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések