A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettség elmulasztásáért kapott bírságot a svájci AGY69 AG

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 45 millió forint bírságot szabott ki a svájci székhelyű AGY69 AG-re, mert elmulasztotta az AKKO Invest Nyrt. tőzsdei kibocsátó részvényeire vonatkozó nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettségét, illetve azért, mert több alkalommal nem jelentette be a kibocsátóban szavazati joga küszöbértékének megváltozását - közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.

 Az MNB hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást a svájci székhelyű AGY69 AG-nál, azt vizsgálva, hogy a cégnek az AKKO Investment Nyrt.-ben való befolyásszerzésekor sérültek-e a tőkepiaci törvény (Tpt.) a nyilvános vételi ajánlattételre, illetve a szavazati küszöbök átlépéséhez kötődő bejelentési kötelezettségre vonatkozó rendelkezései.

A jegybank megállapította: az AGY69 AG tavalyi részvényszerzésekor két alkalommal, mintegy másfél hónapon keresztül 33 százalékot meghaladó befolyással rendelkezett a kibocsátó társaságban. Ennek ellenére sem tett - a befolyásszerzést megelőzően a jogszabály szerint kötelező - nyilvános vételi ajánlatot az AKKO Investment Nyrt. valamennyi részvényére és valamennyi részvényese számára.

A vizsgálat szerint emellett az AGY69 AG tavaly 14 alkalommal lépte át úgy a kibocsátóban meglévő szavazati jogára vonatkozó küszöbértékeket, hogy - elmulasztva bejelentési kötelezettségét - e változásokról egyik esetben sem tájékoztatta közvetlenül az MNB-t.

A jegybank így megállapította, hogy a társaság két alkalommal is megsértette a Tpt. kötelező nyilvános vételi ajánlat útján történő befolyásszerzésre vonatkozó, s több ízben a szavazati jog mértékének bejelentésére irányadó rendelkezéseit. Az előbbi jogsértés miatt az MNB 40 millió forint, a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt pedig 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az AGY69 AG-re, s kötelezte a továbbiakban a vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartására.

A bírság összegének meghatározásakor enyhítő körülmény volt, hogy az AGY69 AG egyik befolyásszerzése csak kis mértékben haladta meg a 33 százalékot, illetve egyes esetekben közvetett módon tájékoztatást adott szavazati küszöbértékének változásáról. Mindkét jogsértésnél enyhítő körülménynek számított, hogy a cég a vizsgálat során segítette a tényállás tisztázását, illetve, hogy a kibocsátó közepes és kis kapitalizációjú, valamint szűkebb befektetői körrel rendelkezik. Súlyosbító körülménynek számított viszont egyebek közt, hogy mindkét jogsértésre több alkalommal került sor, és a szavazati jog mértékében beállt, be nem jelentett változások négy esetben jelentősek voltak.

A befolyásszerzési szabályok megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésének és tisztaságának követelménye szempontjából. A megalapozott tőkepiaci döntéshozatalhoz - a részvénytulajdonosok érdekeinek védelmére is figyelemmel - ugyanis nélkülözhetetlen a befolyásszerzési szándék nyilvánossága, a nyilvánosan működő részvénytársaságok tulajdonosi struktúrájának áttekinthetősége, s az erről nyilvánosan elérhető információk objektivitása - írta az MNB.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések