A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meggyorsítják a fogyást, beállítják a testsúlyt: 10 szuperétel, ami kisöpri a bélrendszert

Az egészséges emésztés a sikeres fogyókúra alapja.

Az emésztőrendszert érintő panaszok közé leggyakrabban a puffadás, a gyomorégés, a fokozott gázképződés, székrekedés és a hasi görcsök tartoznak. Ezek kialakulását a bélflóra egyensúlyának megváltozása mellett az alkohol, a stresszes életmód és a nehéz ételek elfogyasztása is befolyásolja.

Az egészséges emésztés nem csak jó közérzetet teremt, de a sikeres fogyókúra fontos alapja. A salakanyagok kiválasztásához és elszállításához fontos a megfelelő folyadékpótlás, ezért nem meglepő, hogy a vizet az emésztés motorjának is nevezik: ha nem kap belőle eleget a szervezet, a gyomor túl savas lesz, ami visszatérő gyomorégést okoz. A felesleges, nagy mennyiségű vízvisszatartás elkerülésé érdekében vízhajtó hatású ételeket is fogyaszthatsz, ezzel megszüntetve a puffadást.

Képes összeállításunkban olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amelyek javítják az emésztést, de a mikrobiom-diétát is kipróbálhatod, mely gyulladáscsökkentő hatásával hozzájárul a bélflóra helyreállításához, ezáltal csökkentve a túlsúly kialakulásának esélyét.
A savanyú káposzta és leve tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, az érlelése során keletkező tejsav elsősorban a vastagbélben fejti ki hatását, és erősíti a bélflórát.
A fodros kelben levő rostok javítják az emésztést és a belek tisztulását. Antioxidáns-tartalma is magas, ezáltal védi a sejteket. A leveles zöldség jól illik salátákba, de quinoával és áfonyával is remekül kiegészítik egymást.
A paradicsom a szezon legnépszerűbb zöldsége, amely segíti az epe és a vese munkáját, a vér tisztulását, a reflux hatásos ellenszere és remek vízhajtó.
A céklából készülhet humusz, saláta, de megtöltve is finom fogás készíthető belőle. Javítja az emésztést, a benne található betanin védi a májat, csökkenti zsírosodását, és megküzd a nemkívánatos bélbaktériumokkal is.
Ideje, hogy az édeskömény is felkerüljön a bevásárlólistára: bélműködést serkentő és görcsoldó hatása révén emésztési zavarok ellen kiváló. Készülhet belőle selymes krémleves, de csirkemellhez, sütőben sült köretként is fogyasztható.
Az édesburgonya nevével ellentétben nem áll rokonságban a krumplifélékkel. A benne található anthocianin gyulladáscsökkentő hatású, a mangán pedig az anyagcsere-folyamatok megfelelő működéséhez járul hozzá.
A magas rosttartalommal bíró zabpehely jót tesz a vastagbélnek, eltelít, és stabilizálja a vércukorszintet is. Remekül variálható gyümölcsökkel reggeli müzlikben, de sült zabkása is készíthető belőle.
A datolya is magas rosttartalommal bír, ezáltal segít megakadályozni a székrekedést. Káliumban, kalciumban, magnéziumban gazdag, ugyanakkor diétázók csak mértékkel fogyasszák, mert kalóriatartama magasnak számít.
A karfiolban rengeteg az antioxidáns, serkenti az emésztést, és jó forrása a C- és K-vitaminnak, foszfornak, folsavnak, magnéziumnak és káliumnak.
Az emésztési zavarok egyik legjobb ellenszere a banán, antacidhatása megvéd a gyomorfekélytől és a káros bélbaktériumoktól. Mivel magas a kalóriatartalma, figyelni kell arra, mennyit és mikor fogyaszt belőle az ember.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések