Hirdessen itt

Már egy rövid sorban állás közben is elfárad? Így jelez a vashiány

Úgy érzi nincs elég energiája a napi feladatokhoz? Fáradékony, gyenge, gyakran fázik ok nélkül? Valószínűleg a vashiány kellemetlen tüneteitől szenved. Íme a legfontosabb tudnivalók a nők leggyakoribb hiánybetegségéről.

A vas szerepe a szervezetben

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy az ásványi vasra óriási szükségünk van energiaszintünk ellátásához, ugyanakkor a vas egyéb szerepet is játszik a szervezetünkben.

Ez az anyag felelős a vörös- és fehérvérsejtek termelődéséért, a stressztűrő képességünkért, a fehérje metabolizmusért, illetve az immunrendszer tökéletes működéséhez is elengedhetetlen. A vas kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer sejtjeiben található enzimek azonosításában, így a vas véd meg minket közvetetten a baktériumoktól, gombáktól, vírusoktól is azáltal, hogy semlegesíti őket, még mielőtt megbetegedést okoznának.

A vas típusai

A vasnak két különböző típusa van. A táplálkozási tanácsadók általában azt tanácsolják, hogy vasat vörös húsokból, májból érdemes pótolni szervezetünkben, hiszen ez jobban beépül. Ez részben igaz is, azonban ezek a források gyakran tartalmaznak hormonokat, telített zsírsavakat és antibiotikumokat is.

A vegetáriánusoknak sem kell ugyanakkor lemondaniuk a vaspótlásról, hiszen a szilva, a mazsola, a füge, a kajszibarack, a banán, a dió, a pisztácia, a mogyoró,a lencse, a sötét levelű zöldek, a spárga, a hajdina és az őszibarack is magas mennyiségben tartalmaz vasat, ráadásul ezeknek az ételeknek a többsége C-vitamint is tartalmaz, amely segíti a vas felszívódását a szervezetben.

A vashiány jelei és tünetei

A vashiánynak számos jele és tünete van, és egyáltalán nem szükséges a hiánybetegség diagnosztizáláshoz tapasztalni magunkon ezek közül mindegyiket. Ugyanakkor ezek a tünetek sok egyéb betegség tüneteihez hasonlítanak, így érdemes róluk háziorvosunkkal konzultálni. Az is előfordulhat, hogy kezdődő pajzsmirigy zavart jelez maga a vashiány, amely ilyen esetekben ahhoz vezethet, hogy magát az okot egyáltalán nem tudjuk megszüntetni a vas tabletta szedésével.

A vashiány leggyakoribb tünetei:

vészes vérszegénység (ez néha a folsav és a B12-vitamin hiánya miatt)
 légzési nehézségek
 ​törékeny, puha körmök, függőleges barázdák a körmökön
 krónikus fáradtság
 hideg intolerancia
 az állóképesség hiánya
 lapos, vagy kanál formájú, sápadt körmök
 sápadt bőr
 figyelemhiány
 rosszul működő immunrendszer

Milyen vas tablettát válasszunk?

A vas számos vitamin- és ásványi anyag készítményben megtalálható, akár olyanokban is, amelyekből elég napi egyet beszednünk. A leggyakoribb formája a vas-szulfát, amely olcsó, ugyanakkor irritálhatja az emésztőrendszert. Ennél sokkal preferáltabb forma a vas-glicinát, a vas-fumarát és a vas-glükonát, amelyek kevesebb valószínűséggel okoznak székrekedést.

Bár a vas toxicitása igen alacsony, a legjobb mégis az, ha nem haladjuk meg a napi javasolt bevitelt. Egyes vizsgálatok szerint a túlzott mennyiségű vas növelheti a szívbetegség és a szívinfarktus kockázatát, azonban ezek nem klinikailag bizonyított adatok. Terhesség, menstruáció, fejlődő szervezet, illetve vérszegénység esetén azonban vegyük figyelembe, hogy több vasra van szüksége szervezetünknek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések