A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sírkövet tettek a német kancellár pártirodája elé

Egy sírkövet helyeztek Angela Merkel német kancellár választási körzetének pártirodája elé az észak-németországi Stralsund városában – jelentette a német rendőrség, amely nyomozást is indított az ügyben. 

A sírkőre az a felirat volt vésve: „a sajtó szabadsága, a vélemény szabadsága, a mozgás és gyülekezés szabadsága, demokrácia 1990-2020”, és rózsákat és gyertyákat is pakoltak köré, valamint egy maszkot is hozzá erősítettek. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) titkára mindössze úgy kommentálta a történteket, mint amely „rossz ízlésre vall”.

Az akció nagy valószínűséggel annak a tiltakozásnak a része, amely a koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedések ellen emel szót. Németország ugyan több más állammal párhuzamosan már enyhített a szabályokon, immár második hete mégis országszerte demonstrációkat szerveztek. A megmozdulásokon több ezer ember vesz részt, jellemzően maszkok nélkül, a fizikai távolságtartásra is fittyet hányva. Többségük a járványügyi intézkedések eltörlését követelik, mint a fenti példából is látszik, mások a demokráciát féltik.

A 83 milliós Németország világviszonylatban a nyolcadik legfertőzöttebb ország, több mint 175 ezer regisztrált esettel, de mindössze 8 ezerhez közeli halálos áldozattal.

A Spiegel által végzett közvélemény-kutatás szerint majd minden negyedik ember megérti, hogy tüntetéseket szerveznek. Ez azonban nem jelenti, hogy az emberek elégedetlenek lennének a kormány járványkezelésével.

A felmérések szerint Angela Merkel támogatottsága 68 százalékon áll, ezzel 12 százalékot erősödött az év elejéhez képest. Majdnem ugyanilyen arányban válaszolták azt is, hogy elégedettek azzal, ahogy a kancellár járványt kezelte. Ugyancsak kilőtt a jobboldali CDU/CSU támogatottsága is, májusban már 38 százalékos volt támogatottságuk a márciusi 27-hez képest. Nem tudják viszont előnyükre fordítani a helyzetet a többiek: bezuhantak a Zöldek, gyengélkednek a Szociáldemokraták, míg a többi párt is csak stagnál - írja a Magyar Nemzet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések