A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Próbálta már a cukorböjtöt? Most eláruljuk, mit kell róla tudni

A túlzott cukorbevitel az egyik oka a szívbetegségek kialakulásának, de nemcsak az egészségünkre, szépségünkre is rossz hatással van, a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet – mondja Brooke Alpert dietetikus, a The Sugar Detox című könyv társszerzője.Különösen az ételekben található hozzáadott cukrok mennyisége adhat aggodalomra okot.

A csokoládéról vagy éppen a jégkrémről természetesen tudjuk, hogy cukrosak, de fel sem merül bennünk, hogy azok az ételek, amelyek nem édesek, mint például a salátaöntetek, a tésztaszószok, péksütemények is tartalmazhatnak bőven cukrot. A jó hír azonban, hogy ha nem vagyunk valódi függők, akkor könnyedén kiiktathatjuk az étrendünkből, amitől egészségesebbek lehetünk, és jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben. Lássuk, hogyan is működik a cukorböjt!

Így kezdjük!

Az első három nap során le kell mondanunk a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerekről, de a gyümölcsökről és a magasabb cukortartalmú zöldségekről, például a kukoricáról, a borsóról, az édesburgonyáról és a sütőtökről is. Továbbá ki kell iktatnunk a tejtermékeket, a gabonaféléket és az alkoholt is.

A reggelink három tojást tartalmazhat, amelyet bárhogyan elkészíthetünk, sütve vagy főzve is. Az ebédünk 175 gramm baromfihús, hal vagy tofu legyen zöld salátával, a vacsoránk pedig alapvetően az ebédünk felturbózott változata, saláta helyett azonban bátran fogyaszthatunk párolt zöldségeket, például brokkolit, kelkáposztát vagy spenótot.

Ha megkívánunk valamilyen nassolnivalót, akkor egy marék diót elrágcsálhatunk, vagy fogyasszunk szeletelt paprikát hummuszba mártogatva. Napközben vizet igyunk, teát vagy feketekávét. Természetesen utóbbi kettőbe ne tegyünk cukrot, sőt a mesterséges édesítőszerek sem engedélyezettek a böjt során.

Első hét vége

A negyedik naptól kezdve mindennap hozzáadhatunk egy almát az étrendünkhöz, és zöld utat kapnak a tejtermékek is, így például a natúr joghurt vagy a sajt. Ekkor már nagyobb cukortartalmú zöldségeket, például sárgarépát és cukorborsót, valamint magas rosttartalmú kekszet is fogyaszthatunk. Mindezeken túl három pohár vörös bor is megengedett az első héten.

Fokozatos lazítás

A második héten jöhet egy adag az antioxidánsban gazdag bogyók közül, továbbá még több tejtermék. Zöldségekből is szabadon válogathatunk már.

A harmadik héten pedig olyan gabonaféléket is beiktathatunk, mint az árpa, a kinoa és a zabliszt, és még néhány gyümölcsfélét, beleértve a szőlőt és a mandarint. Napi egy pohár vörös bort és hozzávetőleg 28 gramm étcsokoládét is fogyaszthatunk.

A negyedik héten pedig már napi két keményítőt tartalmazó ételt is élvezhetünk, például a kenyeret és a rizst a teljes kiőrlésű kekszek mellett, és heti öt pohár bort is megihatunk. Ekkor már hetente 2-3 alkalommal egy jégkrém vagy egy szelet torta is megengedett. A 31 nap letelte után egyik gyümölcs sem tiltólistás.

Elég, ha mértékletesek vagyunk

– Hosszú távú haszna csak annak van, ha folyamatosan odafigyelünk a cukorfogyasztásunkra – figyelmeztet Szűcs Zsuzsanna dietetikus. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ebből a szempontból főként az élelmiszerekhez, italokhoz hozzáadott cukor (minden formában, vagyis a méz és a különböző szirupok is) mennyisége lényeges. A tejben, gyümölcsökben, zöldségekben ugyanis a természetes cukortartalom mellett olyan kedvező hatású egyéb tápanyagok is vannak, amelyek előnyei messze meghaladják a cukorból eredő kockázatot. Kevés hozzáadott cukor része lehet egy egészséges étrendnek, növeli az étkezés élményét. Ugyanakkor törekedni kell a bevitt mennyiség korlátozására, például az alacsonyabb cukortartalmú termékek választásával, főzésnél-sütésnél a receptben szereplő cukoradag 10-20 százalékos csökkentésével, a mértékletes nassolással.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések