A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbáncfű: magas vérnyomás, depresszió és bőrproblémák ellen

Az utóbbi években nagy reneszánszát éli a korábban is jól ismert orbáncfű. Köszönhető ez a hypericin nevű hatóanyagának, amely antidepresszáns hatású. Ma már növényi gyógyszer is készül belőle, nézzük, milyen más egyéb jó hatásai vannak!

Kevés olyan gyógynövény van, amely mind a természetgyógyászat, mind az akadémikus gyógyítás területén nagy karriert futott be. A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum; Csengőlinka, Lyukaslevelűfű) az egyik ilyen: antidepresszáns, közérzet javító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt már a középkorban is hatékony "ördögűzőnek" tartották.

Antidepresszáns hatását tudományos kísérletekkel is igazolták, így pszichés és fizikai-egészségi állapotra való jótékony hatásai miatt gyógyhatású készítményként, recept nélkül kapható gyógyszerként is hozzájuthatunk.

Az orbáncfű jótékony hatásai

Teáját gyomor-, és nyombélfekély, emésztési zavarok, epebántalmak; magas vérnyomás, belső és külső vérzések, vesebántalmak esetén használják. Lehangoltság, gyenge depresszió, alvászavar esetén készíthetünk nyugtató teakeveréket citromfű, orbáncfű, komlótoboz 1:1 arányú keverékével. Forrázva, 15 perces áztatás után lefekvés előtt fogyasszuk.

Külsőleg forrázata alkalmazható: bőrbántalmakra (innen ered neve is, régen az orbánc kezelésére is használták), nehezen gyógyuló sebek kezelésére. Öblögetőként fogínygyulladás, fogínysorvadás ellen hatásos.

Olaját a kozmetikai iparban is használják, bőrnyugtató, ránctalanító hatása miatt. Ne lepődjünk meg: a hipericin miatt az orbáncfű olaja vörös színű. Használatával azonban vigyázzunk, a hypericin ugyanis fényérzékenységet okoz, használata-fogyasztása után rögtön ne menjünk erős napfényre!

A hypericin tartalma miatt fejlesztettek belőle egy enyhébb antidepresszánst. A gyógyszerleírás szerint enyhe depressziós tünetek kezelésére alkalmazható, kizárólag felnőtteken. Számos gyógyszerrel azonban kölcsönhatást adhat (mivel úgynevezett enziminduktor). Ezért nem adható együtt a szokásos antidepresszánsok egy részével, fogamzásgátlókkal, véralvadás-gátlókkal. Terhesség során sem adható.

Hogyan ismerjük fel az orbáncfüvet?

Füves, cserjés helyeken, erdőszélekben, erdősávokban élő, évelő növény. A növény szára 50-80 cm magasra nőhet, felső részén elágazik. A levelek keresztben átellenesen állnak, hosszúkás tojásdadok, tompák, ép szélűek. A szirmok sötétsárgák, sok a porzó., egész nyáron át virágzik.

Az orbáncfű jellegzetes sárga, hosszú porzószálú virágairól ismerhető fel, illetve arról, hogy levelei fény felé tartva áttetszően apró lyukasak. A virágokat megdörzsölve, vörösesen festenek. A gyógyhatása, vagyis adrogja a virágzó szár föld feletti teljes része(herba).

Mit tartalmaz az orbáncfű drogja?

Hypericint, glikozidokat, cseranyagot, festékanyagot, cukrot, kolint, pektint, nikotinsavat.

Hogyan gyűjtsük az orbáncfüvet?

Virágzáskor, nyári verőfényben érdemes gyűjteni, június végétől augusztus végéig.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések