A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán: A gyöngyöspatai döntés igazságtalan

Szombat kora délután eldőlhet Budapest sorsa, azaz kiderül, újra indulhat-e fokozatosan az élet a fővárosban – mondta Orbán viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. A kormányfő beszélt az Európai Parlament tegnapi vitájáról, az EB hazánkat elítélő döntéséről, valamint a gyöngyöspatai ítéletről, mely szerinte jogot szolgáltatott, igazságot nem.

– Csökken a fertőzöttek a száma, az élet újraindításának a feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba – kezdte szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor, miniszterelnök, aki úgy látja, hogy Pest megye is a vidék sorsára juthat, a kérdés azonban az, Budapesten mikor lehet enyhíteni a korlátozásokat. – Nem csak azért, mert itt van a legtöbb fertőzött és elhunyt, hanem mert óriási a népsűrűség, és a rossz döntések korrigálása itt a legnehezebb. Ha egy lazítás visszahozza a fertőzést, akkor nem tudunk kerületeket leválasztani, akkor az egész Budapestet korrigálni kell, és a főváros vissza fog jutni oda, ahonnan el akarunk indulni – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, szombat kora délután születik döntés arról, mikor lehet enyhíteni a korlátozásokat a Budapesten.

Az iskolai oktatás visszaállításáról a kormányfő azt mondta, ez az egyik legnehezebb döntés, mert ahány emberrel beszélt, annyi véleményt hallott. – Ha a játszótereket vidéken kinyitjuk, már az nagy segítség az édesanyáknak. Az ügyeletet a bölcsődékben és óvodákban alakítani kell, mert ha be akarják adni a gyerekeket, most a kijelölt intézményekbe kell vinni őket, nem a megszokott helyre, a megszokott dadushoz. Az óvodák ráadásul az önkormányzatokhoz tartoznak, így ez az ő döntési felelősségük. Szerintem az lenne a jó, ha mindenki oda vihetné a gyermekét, ahova amúgy is járnak. Amíg az óvodák és bölcsődék dolga nincsen rendben, addig nem ugorhatunk át a felettük az iskolákhoz. Hogy erre idén sor kerül-e még, nem tudni t mondta Orbán Viktor.

itérve Karácsony Gergely főpolgármesterre, azt mondta, ha ilyen emberek benősülnek a családba, biztos lehetsz abban, hogy neked kell átmenned összeszerelni a bútort, amit vettek. – Vannak elméleti emberek, akik kiváló tanulmányokat írnak, és Karácsony Gergely is biztos kiváló tanulmányt fog írni a Pesti úti idősotthonban történt fertőzésekről, de közben több mint 40 ember meghalt. Ha Tarlós István típusú ember a polgármester, akkor ő odamegy, beleáll, kézbe veszi a dolgokat, és rendet tesz – vélekedett a miniszterelnök.

A gazdasági lépésekről is szó volt, erről a kormányfő azt mondta, a turizmus eltűnt, pedig ez adja a nemzeti össztermék 12 százalékát. Az ipari teljesítményt Európa szerte csökkent 12 százalékot, ez nálunk 10 százalék, míg a németeknél 14, Szlovákiában pedig 20. – Remélem, hogy júniustól kilövünk, és újra felfelé ívelő pályán leszünk. Kérdés, ki mit tart a legnagyobb bajnak. Vannak olyan közgazdászok, miniszterelnökök, akik általában a gazdasági növekedés visszaesését tartják a legnagyobb bajnak. Én ennek egy részletkérdését teszem az első helyre, ami a munkahelyek elvesztése. Képesnek kell lennünk arra, hogy minden elveszített munkahely helyére újat hozzunk létre. A munkahelyteremtés felé fordulunk szektoroktól függetlenül – mondta.

rra a kérdésre, hogy mit szól az Európai Parlament elnökének döntéséhez, miszerint nem vette figyelembe a kérését, és nem engedte, hogy Varga Judit képviselje a kormányt, és szólaljon fel az EP-ben, Orbán azt mondta, nem lepi meg. – Ez nem a vád, ez már az ítélet. Az EP is ilyen, előbb van meg az ítélet, mint hogy meghallgatnák a feleket, még az is előfordulhat, hogy meg sem hallgatják a tanút. Azzal együtt tudunk élni, hogy néhány liberális frusztrált képviselő valahol le kell vezesse az indulatait, de ami igazán aggasztó, az az, hogy mégiscsak egy világjárvány közepén vagyunk, Európában 150 ezer körül lehet a halottak száma. Magyarország a legsikeresebben védekező országok közé tartozik, és amikor igazi európai összefogásra van szükség, aggasztó, hogy az a brüsszeli világ, a brüsszeli bürokraták, akiket mi fizetünk”és akiknek a fontos dolgokkal kellene foglalkozniuk, Magyarországon köszörülik a nyelvüket – fogalmazott.
Az Európai Bíróság ítéletéről azt mondta: továbbra is a migrációs kérdés mozgatja az európai politikát, a brüsszeli bürokraták döntéseit, az, hogy el tudják-e érni, hogy rákényszerítsék a tagállamokat, akaratuk ellenére beengedjenek migránsokat. Ez az ítélet is erről szól, de nem fognak tudni bennünket kicselezni – közölte. Hozzátette: ha az Európai Bíróság olyan döntést hoz, amely ütközik a magyar alkotmánnyal, akkor az alkotmánynak kell elsőbbséget adni.

A gyöngyöspatai kifizetésekről beszélve közölte, ez az ügy nem leesett az égből, a Soros György által finanszírozott szervezetek indították meg az akciót, jól képzett jogászokkal, és Soros által támogatott uniós képviselők figyelik ezt az egészet, ők adnak ennek hangot.

Ez a bírói ítélet úgy ahogy van, igazságtalan. Jogot szolgáltat, igazságot viszont nem. A legfelsőbb bíróság épületéből nem látszik Gyöngyöspata igazsága, de mi meg fogjuk keresni. Olyan jogszabály változtatásokon dolgozunk, melyek megakadályozzák, hogy ilyesmi előforduljon. Megvárjuk, míg a kúria ítéletét leírják, tanulmányozzuk, és döntünk arról, miként teszünk ennek eleget – mondta.

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések