A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

MSZP: Létre kell hozni az európai egészségügyi uniót!

Európai egészségügyi unió létrehozását sürgeti az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciója az Európai Bizottságnál és az Európai Tanácsnál – közölte az MSZP EP-képviselője pénteken online sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán követhető tájékoztatón azt mondta, célt ért egy éve tett javaslata az európai egészségügyi minimumra, az EP szociáldemokrata frakciója felkarolta azt és az unió vezető testületeihez fordult csütörtökön annak megvalósítása érdekében.

Ismertetése szerint a programnak, amelynek az európai egészségügyi unió címet adták, az a célja, hogy az Európai Uniónak nagyobb befolyása legyen az egészségügyre, Európa-szerte egységes minimumfeltételek legyenek az egészségügyben és több pénzt fordítsanak erre a területre.

Ugyanolyan minőségű ellátás járjon egy magyarnak, mint például egy németnek, egy dánnak, vagy egy máltainak – fejtette ki.

Hozzátette: az unió következő hétéves költségvetésében nagyságrendekkel több forrást kell biztosítani az egészségügyre. Az előző hét évben ez mindössze 450 millió euró volt – jegyezte meg.

Ujhelyi István közölte, az egészségügy ma kizárólagosan tagállami hatáskör, ezért az Orbán-kormány a felelős a magyar egészségügy minden hiányosságért.

Elmondta, az ország uniós csatlakozása óta 700 milliárd forint uniós forrást kapott ugyan az egészségügyi intézmények felújítására, de az egészségügy romokban van és Magyarország 1997 óta nem fordít olyan kevés pénzt erre a területre, mint az elmúlt években. Tavaly a GDP 6,6 százalékát fordították egészségügyre, miközben az uniós átlag 10 százalék felett van – mondta.

Security Check Required

null

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések