A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Minden napra jut két nemi erőszak Dániában – 6 év alatt 333 százalékkal emelkedett

A dán kormány által nyilvánosságra hozott bűnügyi statiszták lesújtó képet mutatnak: a nemi erőszak gyakoribb, mint valaha az ország történelmében. Átlagosan két nőt erőszakolnak meg egy nap a skandináv országban.

A dán Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020 első negyedévében legalább 290 nő jelezte a hatóságok felé, őt megerőszakolták. 2014. első negyedévében ez a szám 87 volt, vagyis 6 év alatt az ilyen típusú bűncselekmények 333 százalékkal emelkedtek.

Dániában a nemi erőszakok jelentős része felderítetlen marad, vagyis az elkövető személye ismeretlen marad. Azonban, a rendőrségi adatok alapján elmondható, hogy az elfogott erőszaktevők között – számarányukhoz viszonyítva – erősen felülreprezentáltak a “nem nyugati hátterű” bevándorlók. 2018-ban például 69 férfit ítéltek el nemi erőszak vádjával, ebből 30 volt bevándorló, miközben a teljes népességhez viszonyított számarányuk Dániában alig 4,4 százalék.

Hasonló a helyzet Svédországban is, ahol 2018-ban a lakosság 18 százaléka volt nem európai gyökerű bevándorló, ám az elítélt erőszaktevőknek így is az 58 százalékát képviselték.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések