A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Idősotthoni gondozók dézsmálták meg a gondozottak vagyonát

Időskorú gondozottak ingó- és ingatlanvagyonának áron aluli megszerzése érdekében működtek együtt gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítják őket – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

A hivatásos gondnokok több esetben a rájuk bízott gondnokoltak vagyonának egy részét saját céljaikra fordították. A gondnokok jogellenes tevékenységét a kormányhivatali alkalmazottak határozati formában jóváhagyták, ezáltal lehetővé tették a gondnokoltak vagyonával történő rendelkezést.

Egyes idős embereket pedig kifejezetten azért helyeztek el éppen egy adott otthonban, hogy az ezért fizetendő – irreálisan magas összegből – az intézményvezetőtől pénzt kapjon vissza mind az eljáró gondnok, mind a kormányhivatalnokok.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – több szervezettel együttműködve – 2020. március elején és tegnap összehangolt intézkedéssorozat keretében több helyszínt érintő házkutatásokat tartottak, melyek során a cselekményekből származó jelentős mennyiségű készpénzt, személygépkocsit, az egyik sértettől származó ékszereket, valamint a bűncselekményekkel kapcsolatos további bizonyítási eszközöket, okiratokat foglaltak le.

A gyanúsítottak közül többen részbeni beismerő vallomást tettek, míg elkövetőtársaik tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését. A nyomozó ügyészség eddig 11 személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, hatan letartóztatásban vannak, míg két gyanúsított bűnügyi felügyelet alatt áll.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések