A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Míg az olaszok a válságot nyögik, a maffia felvásárolja országukat

A liberális demokráciák – lassan egy évszázad tanulsága alapján – képtelenek a szervezett bűnözés felszámolására. Hol visszaszorulnak, hol ismét erőre kapnak, de mindig jelen vannak valamilyen formában.

Ráadásul a válsághelyzetek, legyen az társadalmi vagy gazdasági összeomlás, esetleg egy világjárvány, mindig kedveznek a bűnszervezeteknek. Ilyenkor a rengeteg – nagyrészt törvénytelenül megszerzett – pénzükkel nem csak ingatlanokat, cégeket, de tetemes mennyiségű befolyást is “vásárolhatnak”.

Az immáron 8 hetesre nyúló európai vesztegzárak lassan a végükhöz közelednek, fokozatosan újranyitnak a kocsmák, éttermek, és egyéb vendéglátóegységek. Ezzel viszont egy igen aggasztó probléma ütötte fel a fejét Olaszországban.

A maffia az állam szerepét átvéve segélycsomagokkal lepi meg a családokat, és ellenállhatatlan üzleti ajánlatokat tesz az eladósodott és idővel is csak csökkent forgalommal számolható vendéglátósoknak és kereskedőknek. A helyiségeket, üzleteket bérli, megveszi, és egy órán belül az asztalon van a készpénz. Ha ügyesek, Nápoly környékén gyakorlatilag komplett kerületek kerülhetnek a befolyásuk alá.

Ha az állam továbbra is tétlenül nézi a térhódítást, a maffia rég nem látott fényében tündökölhet ismét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések