A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kitálaltak az ápolók, ma sincs főállású orvos, alig fürdetik a lakókat a Pesti úti idősotthonban

Az idős betegeket alig fürdetik, még a mosással is spórolnak, ritkán érkezik szennyes a mosodába – tudta meg a Ripost az otthonban dolgozóktól. Kitálaltak az ápolók, ma is borzalmas körülmények vannak a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban, a koronavírus-járvány gócpontjában.

A Ripost információi szerint az otthonban semmi nem változott a járvány kitörése óta: sikerült beszélnünk olyan ápolókkal, akik tudják, mi zajlik a falak mögött.

Bántja a lelkiismeret az ott dolgozókat

Az ott dolgozók lelkiismeretét bántja, hogy nincs változás, a korábbi vezetés a helyén van, még mindig nincs főállású orvos, és hogy kevés a személyzet, ezért az időseket továbbra sem tudják megfelelően ellátni.

– Elképesztő állapotok voltak, amikor ott dolgoztam, és biztos forrásból tudom, hogy ez mostanra se változott – árulta el lapunknak egy korábban ott dolgozó ápoló.

Ma már 160 betegre jut egyetlen nővér

– Év elejére szinte mindenki felmondott, most már néha két emeletre jut egyetlen nővér, akinek 160 lakót kellene ellátnia! Nemrég visszahívtak egy kolleganőt nyugdíjból, annyira nincs ember. Tudom, hogy ma sincs saját orvosa az intézménynek. A 44 idős elhunyt azok közül került ki, akik nem voltak képesek az önellátásra, és a megfelelő gondozás hiánya igenis hozzájárult a tragédiájukhoz. Az a szörnyű, hogy ebben semmi nem változott! – teszi hozzá a kétségbeesett ápoló.

Alig jön szennyes a mosodára, nem fürdetik a betegeket

Egy másik, a neve elhallgatását kérő, jelenleg is ott dolgozó asszony lapunknak elárulta: most is baj lehet a higiéniával.

– Alig érkezik szennyes a mosodára, amiből arra következtetünk, hogy most sem gyakran fürdetik a betegeket, nem húzzák át az ágyukat – mondta elkeseredetten.

Egy szintén korábban ott dolgozó nővér azt mondja: mielőtt ő távozott, többször szóvá tették a hiányosságokat, de semmi nem változott. Többen elmondták a Ripost-nak, hogy azért hagyták ott az intézményt, mert a dolgozókkal sem megfelelően bántak egyes vezetők.

Ha ilyen állapotok vannak, nem véletlenül lett a járvány gócpontja a Pesti úti Idősek Otthona. A fővárosi fenntartású idősotthonokban 68-an hunytak el, több mint 400 gondozott és 62 dolgozó pedig megfertőződött.

Kiszáradással vitték kórházba a betegeket

A gyászoló hozzátartozók beszámolói szerint a Pesti úti otthonban borzalmas volt a higiénia, az intézménynek nem volt és még ma sincs állandó orvosa, 80 betegre jutott egy ápoló.

A Ripost-nak az édesanyjukat, férjüket gyászoló hozzátartozók beszéltek arról, hogy az ápolók helyett nekik kellett naponta gondozniuk a betegeket, akiket a látogatási tilalom után súlyos kiszáradással, felfekvéssel vitték kórházba…

Karácsony ma is hárít, és el nem menne az otthonba…

Minderről a fenntartó talán nem is tud, hiszen Karácsony Gergely azóta sem tájékozódik személyesen: már 70. napja van veszélyhelyzet, de nem látogat el az otthonba, a felelősséget pedig elhárítja. Pedig négyszemközt a dolgozók talán neki is elárulnák, milyen nehézségekkel küzdenek, miért nem tudják megfelelően ellátni a lakókat.

A Ripost az otthonban dolgozóktól, valamint a lakók hozzátartozóitól tud arról, hogy sajnos semmi ne változott – és mivel a fenntartó, a főváros nem tesz semmit, úgy tűnik, nem is fog.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések