A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Még ez is? Veszélyes rovarinvázió fenyegeti a világot

Az egész világot fenyegeti az ázsiai gyapjaslepkefaj, amely semmilyen növényt nem kímél, ami az útjába kerül.

A szakértők jóslatai rémisztőek, a kártevők Európa után már az amerikai kontinensen is nagy számban megjelentek, az Egyesült Államokban meg is kezdték a felkészülést a legrosszabbra. A gondot az jelenti, hogy a nőstények egyszerre akár 500 petét is képesek rakni, ráadásul nemcsak a kifejlett példányok, a hernyók is rendkívül károsak a növényvilágra.

A gyapjaslepke-invázió miatt a szakértők óriási veszteségre számítanak a mezőgazdaságban, a kertészeti iparágban, de veszélyt jelentenek közvetlenül a lakosság gazdasági jólétére és az életminőségre is. A peték áprilisban keltek ki, és a lárvák különleges tulajdonsága, hogy selyemszálakat növesztve nagyon messzire is képesek elvitorlázni, így hatalmas területre is eljuthatnak. Világszerte komoly lépéseket terveznek az invázió okozta károk csökkentésére, most Amerikában a legégetőbb a probléma, de Európában is figyelni kell.

„Ahol letelepednek, súlyos károkat okozhatnak a mezőgazdaságnak és a természetnek. Az ázsiai gyapjaslepkék hasonlóak az európai fajtához, de sokkal nagyobb pusztítást végeznek, mert falánkabbak és gyorsabban szaporodnak – figyelmeztetett az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma. – Külön probléma, hogy a nőstények is repülnek, ez rendkívül felgyorsítja a terjedést. Nagyon komoly a veszély. Az amerikaiak rovarirtó szer permetezésével próbálnak fellépni az invázió ellen.

A szakértők gyors és hatékony nemzetközi összefogást sürgetnek, hogy meg lehessen fékezni az ázsiai gyapjaslepkék invázióját. Már három kontinensen vannak jelen, és komoly problémát okoz, hogy meg lehessen óvni velük szemben a növényeket.

Hozzánk is eljutott már

A roppant szapora kártevő Ázsia északi tájairól került át az európai kontinensre az 1940-es években, majd gyorsan elterjedt földrészünkön. Magyarországon a Csepel-szigetről kezdett el terjedni. A rovar laza, barna szövésű gubóban, báb alakban telel át kérgek nyílásaiban, oszloprepedésekben és egyéb, számára kedvező és védett helyeken. Nagyon nehéz védekezni ellene.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések