Hirdessen itt

Lestyán: vesekő, reflux és menstruációs zavarok ellen

A lestyánt vesekő, vesehomok ellen éppúgy használják, mint menstruációs zavarok enyhítésére.

Hol él: A lestyánt a rómaiak hozták be a mai Magyarország területére, de eredeti hazája Délnyugat-Ázsia. Napos, félárnyékos helyek évelő növénye, az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, ma inkább már termesztett fajta.

Küllemi leírás: Gyökérzete vaskos gyökértörzs, húsos gyökerekkel., az illata a petrezselyemre emlékeztet. Szára 1-2 m-re is megnőhet, alsó levelei 60 cm hosszúak lehetnek, széles, tojásdad alakúak. Felső levelei kisebbek és egyszerűbbek, virágzata 1-2 arasznyi, terebélyes ernyőszerű. Termése 5-7 mm, sárgásbarna színű, július-augusztus környékén virágzik.

Milyen drog készül belőle: Gyökérzete (Levistici radix) képezi a drogot, és tőlevelei (L. folium). A gyökér beszáradási aránya 4:1, a levélé 5:1.

Mit tartalmaz: illóolajokat (ftalidok), kumarinokat (umbelliferon, bergaptén), aromás és alifás savakat (angelikasav, benzoesav).

Mire alkalmazható? Vizelethajtó hatású, vesekő és vesehomok képződésének megelőzése céljából alkalmazható. Emésztési bántalmakra, gyomorégésre, menstruációs zavarok kezelésére és nyákoldóként száraz köhögés esetén is adható.

Figyelmeztetés: az illóolaj helyi izgató tulajdonsága miatt a húgyutak akut gyulladásaiban nem javasolt! Terhesség ideje alatt sem javasolt irizáló hatás miatt. Mivel fototoxikus hatással is bír, hosszabb alkalmazása nem javasolt, érdemes a háziorvossal, gyógyszerésszel konzultálni a lestyán használata előtt.

Még mire alkalmazható? Fűszerként is kellemes, a levelét levesekbe, salátákba, magvát kenyértésztákhoz, salátákba, rizshez, meghámozott gyökerét levesekben lehet használni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések