Hirdessen itt

Lemásolta az aranykincset a kaposvári ékszerész, ezzel megmentette

Kevés híja volt, hogy nem lett végképp az enyészeté a nagyszentmiklósi aranykincs, aminek egy darabját most Rónai Attila kaposvári ékszerész és ötvösmester lemásolta.

A kincset egy szerb gazda ásta elő 1799-ben, a Temes megyei Nagyszentmiklós határában lévő szőlőjében. Onnantól kezdve a környékbeliek széthordták, beolvasztották, csak tízkilónyit sikerült megmenteni belőle, amit végül Bécsbe vittek.

Rónai Attila szerint viszont nagyon rossz helyen van, meggyőződése, hogy egy magyar nagyúri családé volt a sok arany, tehát Magyarországon volna a helye, noha eddig csak kétszer volt itt, mutatóba. – A különleges rovásjelekből egyértelműen kiolvasható a „frissülj fel”, aztán a „gyümölcsöd helye” felirat, vagy például több település és nemzetségfő neve. A kincs magyar, vagyis az osztrákoknak vissza kell adniuk. Hogy mit kapnak a 10 kilogramm aranyért, az alku tárgya lehet – jelentette ki az ékszerész-restaurátor, aki most elkészítette a kincsek közt lévő ivócsanak pontos mását.
– Készítése közben az 1500 éve élt elődöm bőrébe bújtam. Igazi mester volt – magyarázta Attila, hozzátéve: a most elkészült bikafejes edényke magassága 10,6 centi, 12,2 centi hosszú, 283 gramm a súlya.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések