Hirdessen itt

IR-t, pajzsmirigyproblémát is okozhat a fehérjediéta: 3 dolog, amit muszáj tudnod róla

A szakértő szerint jobb vigyázni a magas fehérjetartalmú diétákkal.

A szerencsésebbek legalább egyszer, a kevésbé szerencsések pedig akár többször is, sőt akár egész életükben folyamatosan diétáznak, keresik a megoldásokat a tökéletes alak elérése érdekében. Sokan szeretnének látványos eredményeket elérni a lehető legkevesebb idő- és energiaráfordítással.

A legtöbb fehérjediétát kínáló koncepció pontosan erre az életérzésre próbál alapozni. A proteindiéta lényege, hogy az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen makrotápanyagok közül - fehérje, zsír, szénhidrát - a fehérjebevitelt extrém módon megemeli, a szénhidrát- és zsírfogyasztást pedig szinte kizárja az étrendből, vagy legalábbis minimálisra csökkenti. Lukáts Edina fitneszedző, életmód- és táplálkozási tanácsadó, a Babawellness Blog megálmodója most tiszta vizet önt a pohárba: miért lehet veszélyes a gyors álomalakot ígérő, magas fehérjetartalmú diéta?

A szélsőséges fehérjediéta árnyoldalai

Minden emberi szervezet más makrotápanyag-igénnyel működik hatékonyan. Van, akinek több fehérjére, van, akinek kevesebbre, van akinek több zsírra és szénhidrátra van szüksége. Ez nagyban függ az egyén testalkatától, táplálkozásától, hormontípusától, életformájától, stresszkezelési faktorától, de örökletes tényezők is közrejátszanak benne, így nem mindegy, ki milyen mennyiségben fogyasztja ezeket, mennyire egyoldalú a táplálkozása.

- A túlzásba vitt fehérjefogyasztásnak nagyon sok hátránya van: egyrészt sokan - kezdő életmódváltóként, nagy fokú és széles körű táplálkozástudományi ismeretek nélkül - rengeteg tejtermékből és ipari húsokból próbálják meg bevinni ezt a megemelt számú fehérjemennyiséget. Mivel sokszor az ezeket a termékeket "létrehozó" állatokat hozamnövelőkkel, antibiotikumokkal, hormonokkal látják el, ezért ezeket a termékek is tartalmazzák, sok más adalékanyag, cukor, allergén mellett. Nagy dózisban fogyasztva autoimmun betegségeket, pajzsmirigyproblémákat, puffadást, bélrendszeri gyulladást, és ebből kifolyólag rengeteg egyéb kellemetlenséget, inzulinrezisztenciát tudnak okozni. Az utóbbi évek kutatásai bizonyítják, hogy a nagy dózisú fehérjebevitel is hatással lehet az inzulinszint drasztikus, nagyon ingadozó változásaira, ezáltal máris megalapozhatnak egy későbbi szénhidrátanyagcsere-zavart - kezdi a szakértő.

- Másrészt sokan előrecsomagolt shake-ekkel, étkezést helyettesítő fogyókúrás porokkal, energia- és proteinszeletek fogyasztásával próbálják meg kibírni ezeket a sokszor kínzó kúrákat. Ha két shake-re cseréled az ebédet vagy a vacsorát, nyilván fogyni fogsz a kalóriadeficit miatt, de utána többszörösen jönnek majd vissza a gyorsan és könnyen leadott kilók. Ma már tejfehérjéből, marhafehérjéből, tojásfehérjéből, szójafehérjéből és most divatos vegán - növényi - fehérjéből készült termékek is kaphatók. Ezek sajnos iparilag feldolgozott, szintetikus élelmiszerek, rengeteg bennük az allergén, az édesítőszer, gyakran serkentőkkel, pörgetőkkel ötvözik őket - mondja őszintén.

IR, pajzsmirigyprobléma, korai petefészek-kimerülés

A fitneszedző szerint az egysíkú fehérjediéták főleg a női szervezetre nézve károsak, a túlzott proteinbevitel nemcsak a hormonrendszert borítja fel idővel, de máj- és epeproblémák kialakulásához is vezethet.

- A szervezetnek még fogyókúra idején is szüksége van zsírokra és szénhidrátokra. A női hormonrendszernek, a menstruációs ciklusnak és persze a termékenységhez is feltétlenül szükség van megfelelő profilú és mennyiségű zsírsavakra. Ha megnézed az egykori fitneszversenyzők életútjait és nyilatkozatait, kiderül, hogy némelyiküknél idővel korai petefészek-kimerülés, pajzsmirigyprobléma, a női és férfi nemi hormonok egyensúlyának felborulása és más egyéb egészségügyi tényezők keserítették meg az életüket. A túlzott fehérjefogyasztás elsavasítja a szervezetet, vesekövek, májproblémák, epeproblémák kialakulásához is vezethet - mondja Lukáts Edina.

Mennyi fehérjére van szüksége a szervezetnek?

- Ma a WHO ajánlása alapján testsúlykilogrammonként 0,8 gramm fehérjére lenne szüksége egy átlagos testfelépítésű embernek - nyilván sportolóknak ez némileg magasabb. A legjobb lenne, ha ezeket nem csak tejtermékekből, ipari húsokból vinnék be a női szervezet esetében, hanem akár hüvelyesekből, zöld színű zöldségekből, tengeri herkentyűkből, halakból, algákból, tehát a növényi és állati eredetű termékeket vegyesen, változatosan alkalmaznák egy kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, életmódváltás során - javasolja a szakértő.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések