Hirdessen itt

Ide érdemes helyezni a ruhaszárítót a lakásban - Miért fontos megőrizni a levegő normál páratartalmát?

A lakáson belüli teregetéstől megnő a levegő páratartalma, ami kedvez a poratkák és a penészgombák elszaporodásának is.

Az otthon páratartalmát számos tényező befolyásolhatja, az időjárás, a nyílászárók anyaga, a szellőztetés gyakorisága és a fűtés mennyisége.

Felnőttek számára az ideális relatív páratartalom a lakásban 40-60% között van, a gyerekszobában pedig 60-70%-os páratartalom ajánlott. Sokan azonban nem tudják, hogy a beltéri ruhaszárítás akár 30%-kal is megemelheti azt, ami az asztmások, szénanáthások és más allergiás megbetegedésekre hajlamosak esetében súlyos következményekkel is járhat.

Többliternyi víz a levegőben

A párás környezet kedvez a poratkák és a penészgombák elszaporodásának, ezek pedig légzőszervrendszeri megbetegedéseket, allergiát és fejfájást is okozhatnak. De mit lehet tenni ellenük?

- A túl alacsony és a túl magas páratartalom sem egészséges. Közismert, hogy száraz levegő esetén kellemetlen tünetekkel, állandó köhögéssel, kiszáradt bőrrel és szemekkel, kaparó torokkal számolhatunk. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a túl magas, 60% feletti páratartalom is ártalmas lehet, amelyet a legtöbb esetben a szobában száradó ruhák okoznak. Egy nagy adag vizes ruha körülbelül két liter vizet tartalmaz, ami száradáskor a levegőbe kerül, így akár 30%-kal is megemelkedhet a helyiség páratartalma. Ráadásul a levegőbe került víz nem tiszta, hiszen mosószer- és öblítőszer-maradványokat tartalmaz - mondta dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont csecsemő- és gyermektüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvosa.

Elszaporodó poratkák és penészgombák

A nedves levegő leginkább azért ártalmas, mert kedvező környezetet biztosít a szabad szemmel láthatatlan, de szinte mindenütt előforduló poratkák számára, amelyek ürüléke az arra allergiás betegekben szénanáthás, asztmás és allergiás bőrtüneteket válthat ki.

Másrészt a penészgombák elszaporodását is segíti, amit az is előidézhet, ha légúti betegségek idején párásítógéppel nedvesítjük a levegőt. Ilyen esetben ezért célszerű inkább inhalátort használni, amellyel közvetlenül a légutakba juttathatjuk a porlasztott oldatot.

Bár a penész a legtöbb ember számára csupán esztétikai probléma, a háziporatka mellett a penészgomba a leggyakoribb beltéri allergén. Ráadásul vannak olyan penészgombafajták, amelyek légúti gyulladást okoznak, elsősorban azoknál, akiknek legyengült az immunrendszerük. Ez jelenthet köhögést, orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot, szem- és torokirritációt, fejfájást, rossz közérzetet, súlyosabb esetben pedig akár gombás eredetű tüdőgyulladást is.

Hogyan lehet csökkenteni a párát a lakásban?

Vannak időszakok, amikor nincs mód a kertben, a teraszon vagy az erkélyen szárítani a ruhákat. Ilyenkor ideális lehet egy szárítógép, ám sok lakásban nincs elég hely ennek a mosógép mellett. Érdemes kipróbálni a páramentesítő készülékeket is, amelyek hatékony megoldást jelenthetnek a problémára. Ha azonban nincs más lehetőség, mint a szobai ruhaszárítás, akkor érdemes a háló-, és a gyerekszobától távolabb felállítani a szárítót.

A helyiség ablakait, ahol száradnak a ruhák, nem árt kicsit nyitva hagyni, és gyakran szellőztetni - naponta legalább egyszer kereszthuzatot csinálni, hogy minél jobban ki tudjon cserélődni a lakás levegője. Azonban lehetőség szerint inkább a szabadban ajánlott teregetni, ami az egészségnek is jót tesz.

Ha pedig már a penész is felütötte a fejét a lakásban, fontos átvizsgálni minden helyiséget, és kiirtani minél hamarabb. A bútorok mögé és az eldugott sarkokba is érdemes benézni, ezeket különösen kedvelik a penészgombák.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések