A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ez a Budapest újranyitása előtti utolsó nap: az operatív törzs részletes tájékoztatása és figyelmeztetése az új helyzet miatt

Vasárnap éjféltől életbe lépnek az első lazítások Budapesten és Pest megyében. Vasárnapra virradóra 36-tal lett több beteg, és rég nem látott alacsony szám jött ki az új koronavírussal összefüggésben elhunytakról is. Az operatív törzs ezek után vasárnap megtartotta napi tájékoztatóját.

Fontos:

Hétfőn nulla órától már nem csak vidéken, - és ezzel együtt Pest megyében, - de Budapesten is elkezdődik az intézkedések enyhítése, hatályát veszti a kijárási korlátozás, de toovábbra is óvatosnak kell lenni, a távolságtartás, a maszkviselés és a higiéniai szabályok betartása rendkívül fontos, az egész országban.
 Az operatív törzs továbbra is figyeli a helyzetet és ha kell, nem haboznak újra bevezetni a szigorúbb intézkedéseket.
 Nem igaz, hogy egy gyakran használt vérnyomáscsökkentő káros lenne a koronavírus okozta betegség lefolyása kapcsán

A sajtótájékoztatón elhangzott:

Schanda Tamás,

az ITM miniszterhelyettese

Az áprilisi gazdasági adatok várhatóan letaglózóak lesznek, a statisztikák mögött magyar családok élete áll. Az elmúlt 10 év bizonyította, hogy a magyar emberek akarnak dolgozni, és az is látszik, hogy Magyarország jobban vette az akadályokat, mint sok más európai ország.

 A kormány segít, hogy új ismereteket sajátíthassanak el az emberek:
 Az informatikai alapozó online tanfolyamra 1 hét alatt 37 ezer ember regisztrált, és még május 27-ig lehet jelentkezni. Az órák az egyéni igényeknek megfelelően oszthatók be. A képzés ez az augusztusban induló struktúraváltó felnőttképzési program előfeltétele. Akik azon résztvesznek, 1,2 milliós szabadfelhasználású diákhitelt biztosítanak. A vali.ifka.hu-n 1100 képzésről lehet választani addig is.
 A bértámogatás részeként egyéni fejlesztésre is van lehetőség: a dolgozók a munkájukhoz közvetlenül nem kapcsolódó, de a cég életéhez szükséges oktatásban vehetnek részt.
 A magyar fiatalok, akik még nem léptek ki a munkapiacra, ezért nem állították le a szakképzést és a felsőoktatást sem a járványhelyzetben sem.
 Közép- és hosszútávon átalakítják a szakképzést és a felsőoktatást.
 Csütörtökön sikeresen lezajlottak a szakmai érettségi vizsgák, ötven tárgyból, járványügyi szempontból biztonságos körülmények között.
 A felsőoktatási hallgatók számára elérhetővé tették a Diákhitel pluszt, 500ezer forintos, kamatmentes kölcsönről van szó, több mint 8000-en igényelték eddig.
 Akinek még nincs nyelvvizsgája, most ez híján is megkaphatja, aki lediplomázott. Eddig 24 ezer diplomát állítottak ki.
 Mivel továbbra is fontos a nyelvtudás, ezért az erre alkalmas 4 vizsgaközpont szervezhet online vizsgákat, most tesztelik a rendszert, három központ már májusban elindítja ezeket és már több mint kétezer ember jelentkezett rájuk.

Lakatos Tibor,

az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője

 A határokon rendben halad a forgalom
 Az elektronikus hatósági házi karantént felügyelő rendszerben 546 aktív felhasználó van, mert 218 embernek már lejárt a karanténja a több mint 700 eddig regisztráltról.
 Az applikációval egészségügyi kérdőív is beküldhető, eddig 92 ember töltötte ki a kérdőívet.
 4543 távellenőrzést hajtott végre a rendszer eddig és csak 81 intézkedésre volt szükség, mert valaki nem ott volt, ahol kellett, vagy nem az a személy használta az alkalmazást, akinek kellett volna.

Budapestről:
 Hétfőn nulla órától hatályát veszti a fővárosban a kijárási korlátozás, de:
 mindenki köteles a szociális érintkezés szabályait betartani,
 a közös háztartáson kívül élőkkel másfél métert kell tartani,
 a közterületek parkok ismét látogathatók
 az idősek vásárlási idősávjai megmaradnak
 a maszk viselése kötelező üzletekben és tömegközlekedésben (az arcot sállal kendővel is el lehet takarni.)
 A kerületi önkormányzatok a piacok látogatása kapcsán hozhatnak más szabályt az idősávokra, de a 65 év felettieket el kell különíteni az időben is a többiektől
Minden üzlet kinyithat
 A kerthelyiségekben, éttermek, kávézók, cukrászdák teraszain lehet tartózkodni, fogyasztani. Bent csak a személyzet tartózkodhat, kivéve az elvitelre történő ételek elszállítása kapcsán ott lévők.
 Szabadtéri múzeum, állatkert kinyithat, látogatható
 Szabadtéri strandok, fürdők kinyithatnak
 Minden szolgáltatás igénybe vehető
 A védőtávolság betartásáról az üzemeltetőnek kell gondoskodni
 Szeptember 1-ig nem kell a közterületen működő vendéglátó teraszok után közterület használati díjat fizetni
 Vallási szertartások, polgári házasságkötés és temetés megtartható, a védőtávolságról gondoskodni kell. Kivéve a házasulandó felek, ők közelebb állhatnak egymáshoz. Június 15-étől tartható 200 fő alatti lakodalom is
 Az egyetemek kinyitnak, a rektorok döntenek a szabályokról, de a kollégiumok látogatása tilos. Egyetemeken a rektornak kell betartatnia a védőtávolságot.

Hétfőtől tehát az egész országra érvényesek a lazítások, de saját és honfitáraink érdekében mindenkinek be kell tartani a védelmi intézkedéseket!

Szlávik János

infektológus főorvos

 A legnagyobb kockázat a kor, de van olyan 102 éves beteg, aki felgyógyult.
 A gyerekek nincsenek komoly veszélyben, az, hogy gyermek hal bele a betegségbe, extrém ritka.
 A magas vérnyomás önmagában nem rizikófaktor: a jól beállított vérnyomású középkorú beteg nincs nagyobb veszélyben, mint mások. Időseknél a magas vérnyomás és szív- érrendszeri betegségek viszont kockázatot jelentenek.
 Nem igaz, hogy egy népszerű vérnyomáscsökkentő súlyosbítaná a betegség lefolyását, ez téveszme, aki ezt szedi, nem változtasson a gyógyszer szedésén.
 A tüdőbetegek, COPD betegek nagyobb beszélyben vannak.
 Veszélyben vannak a vesebetegek, krónikusan dializáltak is, mert a vírus véralvadási zavarokat okozva a vesében, szívben, agyban, májban, az egész testben betegséget okozhat.
 Az inzulin injekciót használó cukorbetegek nagyobb veszélyben vannak, mint akik tablettás inzulint szednek.
 Veszélyben vannak a daganatos betegek és az immunelnyomó terápiát kapók.
 Az extrém elhívásban szenvedők a lélegeztetés nehézsége miatt vannak veszélyben.
 Az elmúlt hetekben külföldön egy ritka betegség szaporodását észlelték: Kawasaki betegségnek hívják, 2-9 év közötti gyerekeknél. Ezt száz gyereken észlelték New Yorkban, hárman meghaltak. Magyarországon ez a betegség extrém ritka és kezelhető.
 1981-ben felütötte a világon a fejét az AIDS és jelenleg is velünk van, ma már jobban kezelhető. 1983-ban döntöttek arról, hogy májusban az ebben elhunytak emlékére gyertyát gyújtanak. Az AIDS betegség ma már nem többletkockázat.
 Szlávik János azt kérte: mindenki használjon maszkot, fertőtlenítsen és ne engedje a szüleit minden nap vásárolni.

Kérdésekre adott válaszok

Változik az operatív törzs munkája a védekezés második szakaszában? 

Válasz: annyiban változik, hogy mostantól másféle adatokat, elemzéseket kell figyelni, és felkészülnek arra, hogy bármilyen csekély negatív változás esetén újra életbe léptessék a szigorúbb intézkedéseket.

Június közepén megnyílik az osztrák-magyar határ, a többi mikor? 

Válasz: tegnap a szomszédos országokkal fontos tárgyalások zajlottak, a jelenlegi információk szerint Ausztria még nem tette lehetővé teljes körűen, hogy a magyarok korlátozás nélkül beutazzanak, várhatóan negatív koronavírus teszt kell majd hozzá. Mindenki azon dolgozik, hogy a többi országgal a viszonosság elve alapján vezessék be folyamatosan az enyhítéseket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések