A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Erősítik az immunrendszert, segítenek a betegség legyőzésében: 10 gyógytea, amiből igyál naponta

Az immunerősítő gyógyteákat naponta érdemes fogyasztani, hiszen megerősítik a szervezetet.

A betegségek gyors legyőzésének egyik kulcsa az erős immunrendszerben rejlik. A rendszeres testmozgás, a C- és D-vitaminok elégséges pótlása és a probiotikum-kúra mind-mind nagy segítséget jelentenek ebben.

A szervezet védekezőképességét erősítik egyes gyógyteák is, amelyek tele vannak hasznos vegyületekkel, és gyulladáscsökkentő hatásuk révén a tünetek enyhítésében is szerepet játszanak.

A betegségek megelőzésében tehát fontosak lehetnek a napi rendszerességgel fogyasztott gyógynövényes teák is, többségük ráadásul a légutakra, az emésztésre és a szívre is jótékony hatást gyakorolnak. A csipkebogyót, a gyömbért és a kasvirágot már sokan ismerik, de mutatunk néhány kevésbé ismert immunerősítő gyógynövényt is.

Az orbáncfű nyugtató, hangulatjavító teakeverékek fontos összetevője. A hipericinszármazékokat, flavonoidokat, cseranyagot is tartalmazó növény erősíti a szervezet védekezőképességét, megszünteti az idegi eredetű fáradtságot és gyomorpanaszokat is.

 A szurokfű, azaz oregánó teája gyulladáscsökkentő timolban és karvakrolban gazdag illóolajat, csersavat tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, emellett csillapítja a köhögést betegség esetén, nyugtatja az idegeket, és az étvágyat is javítja.

 A csalán levele szerves savakat, B- és C-vitamint, klorofillt is tartalmaz, véd a sejtkárosodástól, és erősíti a szervezetet. Glükokinin-tartalma révén csökkenti a vércukorszintet, de a gyulladások, a vérnyomásproblémák és a gyomorhurut ellen is hatásos.

 A bodzavirág glikozidatartalma révén izzasztó hatású a meghűléses betegségekben, cseranyagokat, flavonoidokat, C- és A-vitamint, rutint, kvercetinben gazdag illóolajat is tartalmaz. Csillapítja a köhögést, enyhén vízhajtó hatású.

 A kakukkfű timol- és karvakroltartalmú illóolajban gazdag, teája védi a légutak egészségét, csillapítja a köhögést, köptető, torokfertőtlenítő hatással bír.

 Az aranyvessző a benne levő szaponin révén aktivizálja az immunrendszer működését, flavonoidokat, cseranyagokat is tartalmaz. Védi a vesét, enyhe vizelethajtó hatással is bír, de a vércukorszintet is stabilizálja.

 A fürtös mentában flavonoidok, mentol- és karvontartalmú illóolaj is van, a belőle készült tea nemcsak a gyomor- és bélrendszeri panaszokra jó, de légúti fertőzésekre, gyulladásokra, lázcsillapításra is.

 A fehér árvacsalán lamalbid glikozidot, fenolkarbonsavat és flavonoidokat tartalmaz. Erősíti a szervezetet, gyulladáscsökkentő, vízhajtó, köptető hatású, de vérnyomásproblémák, sőt összehúzó hatása miatt hasmenés esetén is alkalmazható.

 A hársfa teája a meghűléses és lázzal járó betegségek esetén jelent gyors gyógyírt, hiszen köhögéscsillapító, izzasztó, erősítő hatású, és a szív működését is segíti. Farnezoltartalmú illóolajok, flavonglikozidák, szaponinok, cseranyagok vannak benne.

 A hibiszkusz gazdag C-vitaminban, hibiszkuszsavban és más növényi savakban. Teája betegség esetén segít a lázcsillapításban, de összehúzó, fertőtlenítő hatású, hasmenés ellen is bevethető.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések