A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ausztriában már a héten kinyitnak a kulturális intézmények

Pénteken ismét kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak és a levéltárak Ausztriában – közölte kedden Ulrike Lunacek művészeti és kulturális államtitkár, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy továbbra is szigorú óvintézkedésekre lesz szükség a koronavírus-járvány miatt.

A válság bebizonyította, hogy a kultúra és a művészet mennyire nélkülözhetetlen a társadalom számára, és hogy mennyire hiányzik nekünk

- jelentette ki az államtitkár. Lunacek arról is beszélt: már az elkövetkező napokban valamennyi kulturális intézmény újranyitását elrendelné, de a vírus ezt nem teszi lehetővé. A múzeumok, a könyvtárak és a levéltárak újranyitása is csak szigorú óvintézkedések mellett lehetséges, így a vendégeknek kötelezően szájmaszkot kell viselniük, a nem azonos háztartásban élőknek minimum egy méter távolságot kell tartaniuk egymás között, és 10 négyzetméteren legfeljebb egy fő tartózkodhat. Hozzátette, hogy a 10 négyzetméteres szabályozás a múzeum egész területére vonatkozik, nem pedig az egyes helyiségekre. Aláhúzta, hogy nincs időbeli korlátozás, a művészetek iránt érdeklődők annyi időt tölthetnek az intézményben, amennyit szeretnének.

Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben tervet készítenek a többi kulturális intézmény, például a színházak és a mozik fokozatos újranyitásáról, a részletekről az ágazat képviselői mellett az egészségügyi minisztériummal is egyeztetnek.

Az a legnagyobb kihívás, hogy az egészségvédelmet, valamint a művészi, illetve a gazdasági szabadságot közös nevezőre hozzuk

– szögezte le.

Néhány nappal korábban az ismert kabarészínész, Lukas Resetarits a Facebook-oldalán tiltakozott, amiért a politikai döntéshozók szerinte méltatlanul bánnak a kulturális élet szereplőivel. Az Ausztria-szerte nagy visszhangot kiváltó kezdeményezésben a színész egyebek mellett azt kéri, hogy a színházak is mielőbb megnyithassanak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések