A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A negyedik te magad légy – előkelő társaságban Hosszú Katinka

Négy olimpia. Az bizony 12 év egy sportoló pályafutásában. Akadnak olyanok közöttük, akik akkor érnek fel a csúcsra, amikor már-már leírják őket. Magyarokat is említhetünk, akik negyedik próbálkozásra szerezték meg a hőn áhított aranyérmet. Nem gondolnánk, de Hosszú Katinka is közéjük tartozik.

A Képes Sport érdekes összeállítást készített azokról a sportolókról, akik negyedik nekifutásra lettek olimpia bajnokok.

Bizony kevésbé ismert, hogy Hosszú Katinka 2004-ben, alig tizenöt évesen (1989. május 3-ám született, egyetlen nappal idősebb Gyurta Dánielnél) már ott volt az athéni játékokon, s 200 m gyorson 2:04,22 perces idővel a 31. lett.

Négy évvel később Pekingben a két vegyesúszó számban indult, de egyikben sem jutott be a döntőbe. Ezután ment ki Amerikába tanulni és edzeni, aminek meglett az eredménye, 2009-ben 400 méter vegyesen megnyerte a világbajnokságot. Ekkor még nem tudta állandósítani a jó formáját, a 2011-es vb-n A 2011-es vb-n 200 m vegyesen hatodik, 200 m pillangón 19., 400 m vegyesen 15., a 4 × 200 méteres gyorsváltóban ötödik volt, majd a londoni olimpián sem tudott érmet szerezni.

Ekkor már 23 éves volt, kevesen hittek abban, hogy igazán kiteljesedhet a karrierje. Ám jött Shane Tusup, a merőben új felkészülési módszer, az „Iron Lady” projekt. A többit pedig tudjuk. És bár Rió óta a sikereket vér, verejték és könny is bőven áztatja, Hosszú Katinkának a negyedik olimpia nem a szép befejezést hozta el, hanem a betetőzést. Aminek hullámai Tokióig is elérnek, még úgy is, hogy a világjárvány miatt a játékok 2020 helyett 2021-re tolódott.

A magyar sporttörténelemben a birkózó Polyák Imre pályafutása ismert arról, hogy három ezüstérem után 1964-ben lett végre olimpiai bajnok. Az ő életéhez nagyon hasonló Földi Imréé, akik szintén Kecskeméten született, s szintén negyedik nekifutásra – igaz, nem három, hanem „csak” két ezüst és egy ötödik helyezés után – lett 1972-ben olimpiai bajnok; s mindketten 78 évesen hunytak el.

A Képes Sport cikkében még olvashatnak Pulai Imréről, a külföldiek közül pedig a hármasugró Jonathan Edwardsról, a kerékpározó Jeannie Longóról és a tornász Heikki Savolainenről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések