A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több vakcinajelölt is készül a koronavírus ellen

A gyógyszerek és a védőoltások forgalomba hozataluk előtt számos kísérleti, illetve vizsgálati fázison esnek át. A 62 felsorolt vakcina közül kettő a klinikai fázis I. stádiumában van, tehát egészséges önkénteseken tesztelik őket.

A védőoltások sokfélék lehetnek, több cég próbálkozik például vírusvektoron alapuló vakcinákkal, amelyek ártalmatlan, korlátozott fertőzőképességű vírust juttatnak be a valójában veszélyes vírus egyes részeit kódoló géneket az oltással. Így megfertőzött sejtjei maguk termelik meg az immunrendszert felkészítő, a veszélyes vírusra jellemző molekulákat - írja a napidoktor.hu

Az egyik leginnovatívabbnak tűnő megoldás azonban a nukleinsav-alapú vakcina lehet. Tehát egy sejtmagi örökítőanyaggal viszik be a kórokozó valamilyen fehérjéjét kódoló gént DNS vagy mRNS formában. A vakcina így erős immunválaszt generál, nem alakulnak ki a betegségek, ez esetben a koronavírus sem alakulhatna ki a szervezetben.

A világjárvány több kutatást is mozgósított, születtek olyan kísérletezések, amelyek növényekkel próbálták a vírus elleni hatóanyagot megteremteni. Azonban a legígéretesebb fejlesztés a holisztikus vakcinafejlesztés, amely alapját az informatikai módszerek és a mesterséges intelligencia adják.

Falus András immunológus elmondta, szerinte reálisan egyévnyire vagyunk a lehetséges vakcinától, de nem tartja kizártnak azt sem, hogy a 2020-as év végére megszületik a koronavírus elleni védőoltás.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések