A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Otthoni vizeletmintával is ellenőrizhető lesz a prosztatarák

Ha a prosztatarákot még idejében felismerik, akkor az jól kezelhető. Az időben felismert prosztatarák gyógyítható vagy legalábbis visszaszorítható és a beteg jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes életet élhet.

A kulcskérdés tehát az: hogyan lehet a lehető leggyorsabban felismerni a prosztatarákot? Az Oxfordi Egyetem Nuffield Népegészségügyi Tanszékén 200 452 férfi vér-adatait vizsgálták meg és arra jöttek rá, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek a vérében magasabb volt a „szabad” tesztoszteron, amely kering a vérben, és nem kötődik semmilyen másik molekulához, valamint az inzulinszerű I-növekedési hormon (IGF-I) szintje, annál nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták a prosztata rákot.

Most egy olyan rendszeren dolgoznak a Kelet-Anglia Egyetem, valamint a Norfolki és a Norwichi Egyetemi Kórház kutatói, amelynek célja, hogy egyszerű otthoni vizeletmintákból is kimutathassák, hogy a betegeknek öt éven belül szükségük lesz-e kezelésre vagy sem. Rájöttek, hogy a “PUR” teszt (Prostate Urine Risk) elvégezhető otthon gyűjtött mintákon is, így a férfiaknak nem kell a klinikán vizeletmintát adniuk, vagy kellemetlen rektális vizsgálaton kell részt venniük. Ez azért fontos mivel a nap első vizelésekor a prosztata biomarker szintje sokkal magasabb és jobban meghatározható, mint később a kórházban.

Amúgy a prosztatarák leggyakrabban használt tesztjei között szerepel a vérvizsgálat, a digitális végbélvizsgálatnak (DRE) nevezett fizikai vizsgálat, az MRI vizsgálat vagy a biopszia.

A kifejlesztés alatt álló PUR teszt a vizeletminták génexpresszióját vizsgálja és alapvető információkat szolgáltat arról, hogy a rák agresszív vagy “alacsony kockázatú”. A kutatócsoport 14 résztvevőnek adott egy házi vizeletminta gyűjtő rendszert és utasításokat hozzá. Ezután összehasonlították a reggel, elsőként vett otthoni vizeletmintáik eredményeit a digitális végbélvizsgálat után gyűjtött mintákkal. Kiderült, hogy az otthon vett vizeletminták sokkal egyértelműbben mutatták ki a prosztata rák biomarkereit, mint egy végbélvizsgálat. Nem beszélve a tesztben résztvevők pozitív visszajelzéseiről.

Jelenleg a férfiakat többször is visszahívják a klinikára hat-tizenkét havonta, fájdalmas és drága biopsziákra. Ezzel szemben a PUR teszttet elég két-háromévente megismételni, enyhítve a beteget érő stresszt, nem beszélve a kórházi költségekről. A kutatócsoport szerint a megállapítások később úttörő szerepet játszhatnak a hólyag- vagy vesedaganat otthoni tesztjeinek kidolgozásában is.

Öt tipp a prosztata egészségéért

A prosztatarák megelőzésében, kezelésében az életmód egyes elemei és a tudatosság is fontos szerepet játszanak. Mit tehetnek tehát a férfiak a megelőzéséért, a korai felismerésért és a gyógyulásért?

Felelősségteljes partnerkapcsolat

A gyakori partnerváltás (főként védekezés nélkül) komoly rizikófaktor, hiszen még orális szex során is kerülhetnek gyulladást okozó baktériumok a húgycsőbe.

Rendszeres fizikai aktivitás

A rendszeres mozgás sokféle daganatos betegség megelőzésében játszik szerepet, a kezelés előtt vagy a kezelés után rendszeres fizikai aktivitást végző daganatos betegeknek pedig 40%-kal nő a túlélési esélye a nem mozgó betegekéhez képest. A prosztatabeteg férfiak számára a medencefenék izmait a tervezett műtét vagy sugárkezelés előtt is érdemes célzottan edzeni, mert ez a beavatkozás utáni rehabilitációt is gyorsíthatja.

Étrendbeli tudatosság

A fő irányelvek közé tartozik az alkohol, főként a tömény szeszek kerülése, a csípős, fűszeres ételek visszaszorítása, a telítetlen zsírsavak beillesztése az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában. Közismertek a tökmag és a kisvirágú füzike jótékony hatásai.

A prosztata rendszeres kiürítése

Az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású. 2003-ban ausztrál kutatók vizsgálták az ejakuláció hatását a rák kockázatára. Akkor 2300 férfit vizsgáltak meg, akiknek felét prosztatarákkal diagnosztizálták. Az akkor közzétett eredmények szerint heti 5-7 ejakuláció 36 százalékkal csökkentette a rák kialakulásának kockázatát a heti 2-höz képest.

Évenkénti urológiai szűrés

A szakemberek szerint a korai felismerésben jelentős szerepe annak, hogy már az első tüneteknél orvoshoz forduljanak a férfiak. Fel kell figyelni a vizelési nehézségekre, a növekvő gyakoriságra, esetleg a fájdalomra, véres vizeletre. 45 év felett azonban tünetek nélkül is fontos az éves urológiai szűrés.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések