Hirdessen itt

Még orvosok is bedőltek a maszkcsalóknak, rendőreink elfogták őket – videó

A csalók az interneten kínálták a védőeszközöket, előre kértek átutalást, de nem szállítottak. Összesen több tízmillió forinttal károsíthattak meg magánszemélyeket, háziorvosokat, gyógyszertárakat.

Több tízmillió forinttal károsíthatott meg magánszemélyeket, háziorvosokat és gyógyszertárakat két magánszemély, akik koronavírus-elleni védőeszközöket kínáltak eladásra az interneten, az árut azonban nem szállították le - közölte a rendőrség. 

A Baranya megyei rendőrök egy 33 éves budapesti férfit és egy 32 éves, szintén budapesti nőt vettek őrizetbe. Mivel a csalássorozat a fővároson kívül több megyét is érintett, országos bűnügyi koordináció segíti a nyomozást. A rendőrség Bács-Kiskun, Veszprém, Somogy, Baranya, Heves megyékből és Budapestről is kapott bejelentést ilyen károkozásról. Az eddigi adatok szerint húsz személyt vertek át a csalók, de a rendőrség feltételezése szerint jóval nagyobb lehet a sértettek száma.

Március végén tett feljelentést a szigetvári rendőrségen egy magánszemély arról, hogy a korábban használt email-fiókjába nem tud belépni, azt feltörték. A címével felregisztráltak egy online kereskedelmi oldalra, és ott szájmaszkokat kínáltak eladásra a csalók.

A police.hu-n közzétett videóban a rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy az internetes vásárláskor csak megbízható webáruházból rendeljenek az emberek. Ha a járvány miatti védőeszközöket vásárolnának, akkor érdemes lehet a háziorvost megkérdezni, vagy a patikában - ha ott nem kapható -, hogy mit javasolnak, honnét lehet beszerezni azokat.


Ha e-mailben keresnek meg bennünket, akkor kezdjünk el gyanakodni, hogy tényleg kereskedővel van-e dolgunk, kérdezzük meg, honnét kapták meg az email-címünket. Ha úgy döntünk, vásárolunk, inkább utánvéttel fizessünk. Ha azon a weboldalon még nem vásároltunk, nem ismerjük a kereskedőt, akkor ne fizessük ki előre a vételárat, ne használjuk a bankkártyánkat, ne adjunk meg olyan adatot (bankszámlaszám, jelszó, email-cím, lakcím, név), amihez a kereskedőnek nincs köze - hívta fel a figyelmet Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetője.

A gyanúsítottak elfogásáról az alábbi videót tette közzé a rendőrség

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések