A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Letartóztatás meghosszabbítása embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt

A Pécsi Járásbíróság 2020. április 8. napján – iratok alapján- három román, egy szerb és két magyar állampolgárságú gyanúsított letartóztatását hosszabbította meg a bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb kettő hónappal embercsempészés bűntette, embercsempészés bűntette kísérletének, valamint embercsempészés bűntette előkészületének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint a három román állampolgár 2020. március 10. napján a hajnali órákban a nagyváradi közúti határátkelőhelyen, külön gépjárműveket vezetve abból a célból léptek be Magyarország területére, hogy Siklós körzetéből körülbelül 10 fő illegális határátlépő személyt vegyenek fel és a magyar határ átlépésében segítsék őket, vélhetően Ausztria irányába. Az egyik román állampolgár gyanúsított 2020. március 10. napján 12 óra 40 perc körüli időben a magyar-horvát határszakasz közelében személygépjárművébe felvett négy szír állampolgárságú, hivatalos okmányokkal nem rendelkező férfit, akiknek illegális határátlépéséhez kívánt segítséget nyújtani. A másik két román állampolgár gyanúsított a rendőri intézkedést észlelve gépjárművükkel eltávoztak a helyszínről, anélkül, hogy menekülteket vettek volna fel.

A szerb állampolgár gyanúsított 2020. március 10. napján 23 óra körüli időben Kisharsány területéhez tartozó útszakaszon várakozott személygépjárművével. A gyanúsított több alkalommal kiszállt a gépjárműből, majd az úttesttel szemben található facsoporthoz ment, ahova lámpával bevilágított, majd visszaült az autójába. A gyanúsított helyszínen tartózkodását nem tudta megmagyarázni, mobiltelefonján az embercsempészésre jellemző üzenetváltás volt megtalálható. A szerb gyanúsított fenti cselekményét megelőzően és azt követően a térségben illegális határsértők kerültek elfogásra, akiket vélhetően a gyanúsított szállított volna tovább Ausztriába.

A magyar állampolgár gyanúsítottak 2019. december 15. napján 21 óra 50 perc körüli időben személygépjárművel megjelentek Sárhát település környékén abból a célból, hogy a magyar határt jogszabálysértő módon átlépő kettő fő magát szírnek és egy fő magát iraki állampolgárnak valló személynek Ausztria államhatárának jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújtsanak. A gyanúsítottak a fenti helyszínen a három személyt felvették az általuk használt gépjárműbe azzal a szándékkal, hogy őket Ausztriába szállítják.

A bíróság a letartóztatás meghosszabbításának indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára, a bűncselekmény jellegére és a nyomozás jelenlegi adataira is figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak – szabadlábra kerülésük esetén – megszöknének, elrejtőznének, a bizonyítást veszélyeztetnék, valamint az eljárás tárgyát képező bűncselekményt folytatnák vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések