A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elérhető a NMHH lakósságnak szóló információs weboldala

Április 14-étől érhető el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lakosságnak szóló, az otthoni internethasználatot támogató információs microsite-ja. Az nmhh.hu/gyorsabbnet oldalon a hatóság azokat a lehetőségeket gyűjtötte össze, amelyek segíthetnek a stabil, gyors internet biztosításában. A microsite-ot online felületeken, valamint a helyi televíziókban és rádiókban népszerűsíti az NMHH.

Az elmúlt hetekben jelentősen átalakult az életünk: otthonról dolgozunk, tanulunk, vásárolunk, szórakozunk és mindehhez szélessávú internetet veszünk igénybe. A személyes jelenlét híján megnövekedett videohívások és videós konferenciabeszélgetések, az online tanórák, a filmletöltés és videojáték fokozott terhelést jelentenek a hálózatnak. Az NMHH új microsite-ja azokat a lehetőségeket veszi számba, amelyeket bárki megtehet otthon is azért, hogy a meglévő előfizetése mellett a legbiztosabb és leggyorsabb internet álljon rendelkezésére.

Elhelyezés, frekvenciasáv, újraindítás: mire figyeljünk a wifirouter kapcsán?

A kilenc tanácsot részletező microsite gerincét a routerrel kapcsolatos információk adják: annak típusa, a kommunikációra használt frekvencia beállítása, az eszköz lakáson belüli elhelyezése, a kapcsolódó kábelek csatlakozásának ellenőrzése, esetenként a felmelegedett berendezés újraindítása mind segíthet a gyorsabb és biztosabb internetkapcsolat megvalósításában. A wifirouter elhelyezése alapkérdés is lehet, ugyanis a gömb alakban sugárzó eszköz a lakás középpontjából működik a leghatékonyabban, ott, ahol minél jobban „rálát” az őt gyengítő falakon az ajtóknak kihagyott helyre. Fontos továbbá, hogy a wifirouter lehetőleg szabadon legyen, tehát ne rejtsük el egy szekrénybe és tartsuk távol a nagyobb háztartási gépektől és a nagy tömegű fémtárgyakról is. Érdemes ellenőrizni a wifirouter tulajdonságait is: az újabbak többnyire képesek a rövid távon gyorsabb netet biztosító 5 gigahertzen való kommunikációra is. Nem minden esetben érdemes azonban átállítani a wifiroutert, a távolabbi felhasználók ugyanis stabilabb internetet tapasztalhatnak a 2,4 gigahertzes frekvencián. A két sáv előnyéről, hátrányáról, valamit a beállítás menetéről is olvasható bővebb információ a microsite-on.

Ami még segíthet: alkalmazkodó napirend és mérés

Az akadozó internetelérés esetén a hatóság javasolja a felmelegedett router újraindítását, a kábelek csatlakozásának ellenőrzését. Fontos lenne azonban először is átgondolni, hogy a családtagoknak mely eszközökre van szükségük valójában. Egy három-négytagú családban sok készülék kapcsolódhat a wifirouterhez párhuzamosan: egy (vagy több) tévé, két-három okostelefon, két-három számítógép, táblagépek, XBOX és esetleg még hangszórók, okosórák. A munkavégzés és a tanulás idejére érdemes korlátozni a tévé, a mikrohullámú sütő, a táblagépek, a vezeték nélküli hangszórók és az XBOX használatát. Ha a routernek tíz eszköz helyett csak a három valóban szükséges számítógépet kell kiszolgálnia, nagyobb eséllyel működik zökkenőmentesebben az internet. További segítség, ha sikerül összeegyeztetni a konferenciabeszélgetéseket az online tanrenddel, így talán egymást is kevésbé zavarják a családtagok.

Az akadozó internetszolgáltatást érdemes mérni is több napon át, különböző időpontban, ehhez a szelessav.net oldalát javasolja a hatóság. Aki úgy érzi, díjcsomagot váltana, ehhez is kap segítséget a microsite-on, mint ahogyan a témában megjelenő cikkek gyűjteményében is elmélyülhet a látogató.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések