A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus: erre figyeljenek a pajzsmirigybetegek

Több krónikus betegségről tudjuk, hogy fokozott rizikót jelentenek koronavírus-fertőzés esetén, de vajon mi a helyzet a csökkent pajzsmirigyműködéssel élők esetében?

Gyakori kérdés volt az elmúlt időszakban Prof. Balázs Csaba, a Budai Endokrinközpont orvosának páciensei körében, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés is jelenthet-e fokozott fogékonyságot az új koronavírus által okozott Covid-19 betegségre. A szakember szerint igen, ha nincs jól kezelve a pajzsmirigy-gyulladásban szenvedő, csökkentpajzsmirigyműködésű (hypothyreosisos) beteg. Az alábbiakban azt is elmagyarázza, hogy miért van ez így, mi támasztja alá ezt az állítást, és mit tehetünk, hogy a kockázatot csökkentsük.

Pajzsmirigyhormonok és immunrendszer

A pajzsmirigy hormonjai (T4 és a T3) létfontosságúak azimmunrendszerműködéséhez. Ezért érthető, hogy a fertőzések gyakorisága és súlyossága a pajzsmirigy-alulműködéssel élő betegek között lényegesen magasabb. Ezt támasztják alá a vírusfertőzésekkel kapcsolatos nemzetközi megfigyelések is. Kutatások kimutatták, a T4 és T3 hormonok hiányában a szervezet immunitása jelentősen csökkenhet. Az immunrendszer csökkent védekezőképessége pedig magasabb TSH-szinttel jár együtt.

Megfelelő pótlással helyreállítható

Kísérletek bizonyították, hogy az immunrendszer védekezésében kulcsszerepet játszó limfociták működése csökkent a hypothyreosisos betegeknél, de a megfelelő hormonok, főképp a T3 pótlásával a normális működés helyreállítható.

Kijelenthetjük, hogy a csökkent pajzsmirigyműködésben szenvedő betegekben a fertőzéssel szembeni fogékonyság jelentős. A teendő tehát, hogy az elkezdett tiroxinpótlást ne hagyják abba, sőt: ha szükséges - kezelőorvosukkal egyeztetve -, kis mértékben növeljék a napi dózist és feltétlenül egészítsék ki legalább napi 3000-4000 nemzetközi egységnyi D-vitaminnal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések