Most, a járvány idején fontos, hogy a lehető legritkábban menjünk el bevásárolni. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy az általunk megvett élelmiszerek hosszas élettartammal és szavatossági idővel rendelkezzenek. Mutatunk is 10 olyan alapanyagot, amit gond nélkül eltárolhatsz a spájzban.
Só
Tekintve, hogy a színtiszta nátrium-klorid már évmilliárdok óta létezik, nem csoda, hogy a só hosszú élettartammal rendelkezik.
Olyannyira, hogy ha egyszer megvetted, akkor valószínűleg sosem kell attól félned, hogy tönkre fog menni.
A legnagyobb probléma maximum az lehet, hogy megnedvesedik, de egyébként a szavatossága nem fog lejárni.
Elraktározni semmit sem érdemes hosszú hónapokra (évekre meg pláne!), de ha valamiből tényleg hosszú távra vásárolnál, akkor a só nyugodtan közöttük lehet!
Fehér rizs
A meg nem főzött rizs tökéletesen eláll a spájzban, a hűtőben, sőt még a fagyasztóban is!
Szinte mindegyik fajtájának (fehér, basmati, jázmin) nagyon hosszú élettartama van, ezért is érdemes ebből a házi karanténod idején többet venni. Ha most nem ennéd meg, később biztosan felhasználhatod még!
Az egyetlen kivétel ez alól a barna rizs, amelyik magasabb olajtartalommal rendelkezik, ezért messze nem marad olyan hosszú ideig fogyasztható, mint a többi.
Gyökérzöldségek
A különböző zöldségek gyökerei ugyan nem rendelkeznek akár 10-12 hónapos élettartammal, megfelelően tárolva mégis hosszú időn át frissek maradnak.
Ebbe a kategóriába tartozik a csicsóka, a petrezselyem, a sárgarépa és a zeller gyökere is.
Arra figyelj, hogy mielőtt elraknád őket, alaposan nézd meg, nincs-e közöttük sérült, vagy olyan, amelyiken már megmutatkozott volna a rothadás első jele, mert egyetlen darab a többit is tönkreteheti.
UHT vagy növényi tej
Tejek esetében sem mindegy, milyet veszel, hiszen van olyan, amelyik csak egy hétig bírja, és olyan is, ami hosszú hónapokig gond nélkül eláll a konyhai polcon.
Utóbbiak közé tartoznak az UHT és a növényi tejek is, úgyhogy ha választanod kell, most jelenleg a koronavírusra való tekintettel inkább ezek közül válogass.
Száraztészta
Egyszerűen nem nagyon van olyan összetevője a klasszikus száraz tésztának, ami meg tudna romlani.
Természetesen a megfelelő tárolásra ebben az esetben is oda kell figyelni, azaz leginkább a szekrényben, napfénytől védve érdemes tárolni, de egyébként ha megveszel néhány csomag tésztát, megnyugodhatsz, mert elég sokáig felhasználhatod majd őket.
Nem meglepő, hogy a koronavírus alatt ez gyorsan fogyott a polcokról!
Szárazbab és lencse
A legtöbb étel azért romlik meg, mert a bennük lévő nedvesség miatt a különböző kórokozók, baktériumok és penész könnyedén elszaporodik.
Ezért is olyan előnyösek a szárított élelmiszerek, amelyek jellegzetessége, hogy rendkívül alacsony nedvességtartalommal bírnak.
Ebbe a kategóriába tartozik a szárított bab és lencse is, amiből nyugodtan vehetsz most néhány zacskóval, mert biztosan eláll majd egy darabig!
Szójaszósz
Ha eddig azért nem vettél szójaszószt, mert attól féltél, nem fog elfogyni a szavatossági idejének lejártáig, akkor most nyugodtan megveheted magadnak.
Ez ugyanis erjesztett, ráadásul magas sótartalommal rendelkezik, ergó a baktériumokat és penészt nagyon sokáig távol tudja tartani.
Az ételeket cserébe viszont ízletessé és egyedivé teszi!
Zabpehely és keksz
A gyerekek egyik kedvenc reggelije szintén a hosszú szavatossági listával rendelkező ételek közé tartozik.
Azok a fajták, amelyek nagyon kevés cukorral rendelkeznek (vagy teljesen cukormentesek) 18-24 hónapig is ehetők maradnak felbontás nélkül, de felbontva is rendkívül sokáig fogyaszthatók (itt már inkább az a gond, hogy megkeményedik vagy kiszikkad).
A sós kekszek pedig általában két évig fogyaszthatók, ezért nasik terén ezt nyugodtan megvásárolhatod magadnak.
Mustár és ketchup
Persze márkafüggő is, de általánosságban véve elmondhatjuk, hogy ez a két szósz elég hosszú élettartammal rendelkezik.
Ha nem bontod fel a csomagolást, akkor akár 3 évig is fogyasztható a ketchup és a mustár, de megbontva is van nagyjából egy éved megenni őket.
Sőt, összetevőktől és márkától függ, de akad olyan is, ami nagyon ellenálló, és közel két éven át ehető marad felbontás után!
Tejpor
A tejpor jól jöhet a háznál, ha épp elfogyott volna otthon a tej!
Már csak azért is, mert nagyon hosszú ideig kitart a szavatossága, tekintve, hogy egyáltalán nincs nedvességtartalma.
Azaz megbontás után is évekig felhasználható marad, ha odafigyelsz a megfelelő tárolásra!
0 Megjegyzések