A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így készül a tökéletes kovász: sokféle tésztához jól jön

A kovász nem más, mint liszt és víz keveréke. Szakértelem nem, inkább csak türelem kell az elkészítéséhez.

Nem mindenki tudja, hogy az igazi kovász nem tartalmaz élesztőt. A kenyéren kívül a kuglóf, a kalács, az aranygaluska is sokkal finomabb, lazább szerkezetű lesz a kovásztól. Nincs vele macera, csupán naponta egy percet kell vele foglalkozni. Pontosabban etetni, azaz lisztet és vizet hozzáadni. A fehér liszt mellett rozs- vagy akár tönkölylisztből is készíthetsz kovászt. 

Hozzávalók:

3 evőkanál víz
3 dkg liszt

Elkészítés:

Végy elő egy nagy befőttesüveget, alaposan mosd el, és várd meg, míg megszárad. Rakd bele a lisztet, és kanalazd rá a vizet.

Keverd össze egy kicsit, majd lazán zárd le. Tedd olyan helyre, ahol állandó a hőmérséklet. Pihentesd 24 óráig.

Lehetőleg naponta ugyanabban az időpontban rakj hozzá ugyanannyi mennyiségű lisztet és vizet.

Az élesztőgombák és tejsavbaktériumok szépen dolgozni kezdenek. A kovász akkor jó, ha a duplájára emelkedik. Ehhez körülbelül öt-hat napra van szükség.

Fontos, hogy nagy melegben kétszer kell etetni.

Amit nem használsz fel, tedd műanyag dobozba, zárd le, és mehet a hűtőbe. Ez lesz az úgynevezett anyakovász. Hetente mindenképp frissítsd liszttel és vízzel.

A kovász a hidegben is dolgozik, igaz lassabban. Felhasználás előtt egy-két nappal vedd ki a hűtőből, és etesd napi kétszer, hogy újra aktív legyen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések