Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Ezek azok az ételek, amelyek pattanást okozhatnak

Akinek csúf pattanások borítják az arcát, szinte bármit kipróbálna, hogy elmulassza azokat. De vajon hol kell kezdeni?

Az akné kialakulásának bonyolult a háttere. Vannak hormonális okai, ismertek genetikai hajlamosító tényezők, de a stressz és más lelki folyamatok miatt is megjelenhetnek a bőrünkön. Mindezek mellett érdemes tisztában lenni azzal, hogy étrendünk is komolyan befolyásolja, kialakulnak-e a mitesszerekből a gyulladt, sebes pattanások. Abban pedig mindenki egyetért, hogy változtatni talán ezen a legkönnyebb.
A pattanás a gyakran fájdalmas, gennyes, piros és duzzadt bőrelváltozások gyűjtőneve. Általában a faggyúmirigyek által termelt, felhalmozódott faggyú adja az alapját. Ha azonban a faggyúban lévő zsír nem tud távozni és felgyülemlik, már a mirigyen belül kialakul egyfajta gyulladás. Ez kitűnő táptalajt jelent különféle baktériumok számára is, amik az eltömődött mirigyek járataiban elkezdik magát a faggyút lebontani. Közben pedig olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek tovább gerjesztik a már meglévő gyulladásos folyamatokat.

Mit tehetünk ellene?

Sokat tehetünk az akné ellen, ha odafigyelünk a bőrápolásra és magunkra. Használjunk problémás bőrre kifejlesztett ápolókat. Emellett fontos, hogy mindent megadjunk a szervezetünknek, amire szüksége van. Azaz pihenjünk eleget, mozogjunk rendszeresen, kerüljük a stresszt, hiszen ez is olyan hormonokat szabadít fel, ami által árt a bőrünknek. És nem utolsósorban táplálkozzunk egészségesen. Hiába közhely, de itt is beválik: együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. Szakemberek szerint a leghatékonyabbak a barackok, a sárgadinnye, a sárgarépa és a spenót. Létezik gyógyszeres kezelés is súlyosabb esetekre, ilyenkor bőrgyógyász tud ajánlani olyan készítményeket, amelyek segítenek a pattanások elmulasztásában.

Mit ne együnk?

Bár teljesen egyértelmű bizonyítékok nincsenek, rengeteg kutatás foglalkozik azzal, hogy mely tápanyagok okozhatnak pattanásokat. Eddig senki nem tudta cáfolni, hogy elsősorban a magas glikémiás indexszel jellemzett élelmiszerek, valamint a tej és egyes tejtermékek felelősek a bőrproblémák kialakulásáért. Aglikémiás indexazt mutatja meg, hogy egy táplálék milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintünket. Ha magas glikémiás indexű ételt fogyasztunk, gyorsan magas lesz a vércukorszintünk, ami serkenti az inzulintermelést, ezáltal pedig a férfi hormonok elválasztását.

Édességek

A finomított ételeknek, azaz a fehér cukornak és a fehér lisztnek rendkívül magas a GI értéke. Azaz a péksütemények, a cukros ételek és italok a bőrünk ellenségei. Sajnos ahhoz, hogy elmúljanak a pattanásaink, le kell ezekről mondani, és inkább a magas rosttartalmú, cukormentes, valamint teljes kiőrlésű termékeket érdemes helyettük választani.

Tejtermékek

Bár bizonyítani minden kétséget kizáróan még ezt sem tudták a tudósok, tapasztalati oldalról sokan állítják, hogy a tejfogyasztás és a pattanások kialakulása között erős a kapcsolat. Léteznek olyan elméletek is, amelyek azt feltételezik, hogy valószínűleg a tej hormontartalma az egyik lehetséges kiváltó ok. Elvégre a szarvasmarhák szervezete is termel hormonokat a vemhesség és a "szoptatási időszak" alatt, amik az embernél az inzulinhoz hasonló folyamatokat indítanak el. Mindenesetre annak, aki erre gyanakszik, egy kísérletet megér, hogy kiiktatja az étrendjéből a tejet és a tejszármazékokat, és megfigyeli, hogyan reagál a bőre a változtatásra. Az állati tejet egyébként ma már kitűnően lehet pótolni növényivel, akárcsak a joghurtot, tejfölt, vajat és sajtot.

Csokoládé

A csokoládéban legtöbbször tej és cukor is van, ezért el kell kerülnie annak, aki szeretne megszabadulni a bőrét csúfító pattanásoktól. Persze csoki és csoki között is van különbség, ma már lehet találni tejmentes változatot is, aminek inkább a kakaótartalma magas, a cukortartalma pedig a lehető legalacsonyabb. Ha nem bírjuk ki csoki nélkül, inkább ezeket válasszuk.

Zsíros és fűszeres ételek

A zsírban vagy olajban sült, fűszeres, sós, nehéz ételek sem kimondottan a bőrünk barátai. A magas zsírtartalom fokozza a faggyútermelést, amivel megnő annak is a veszélye, hogy a mirigyekben gyulladás alakul ki. Le kell tehát mondani a rántott húsról és a sült krumpliról, sőt, búcsút kell inteni az állományjavító anyagokkal, ízfokozókkal és térfogatnövelővel teletömött chipsnek is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések