A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bizonytalanná vált a csíksomlyói búcsú

Az egész világot sújtó járvány az idei csíksomlyói zarándoklatot is eltörölheti – erről számolt be a szervező Ferences Rendház. Közleményükben azt írták, legrosszabb esetben is azon lesznek, hogy a fogadalmi búcsú napján, ha zárt körben is, de szentmisét mutassanak be a kegyhelyen.

A koronavírus-járvány terjedését lassító rendeletek, a kijárási tilalom és annak esetleges meghosszabbítása bizonytalanná tette a csíksomlyói búcsú hagyományos módon történő megszervezését – tudta meg portálunk. Az Elemi.hu érdeklődésére a zarándoklatot megrendező Ferences Rendház közölte: korai még pontos információk közlése a búcsú folyamatát illetően, de a szervezők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a fogadalmi búcsú napján, ha zárt körben is, de szentmisét mutassanak be a kegyhelyen. – Amint biztosabb lesz a világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások részleges feloldása, tájékoztatni fogjuk a zarándokokat a búcsús szentmisébe való bekapcsolódás lehetőségéről – fogalmaztak a zarándoklat előkészítői portálunknak küldött levelükben.

Hozzátették, a pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi nagybúcsú az idei évben május 30-ra esik, melyet az Eucharisztia éve és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki felkészülés jegyében szerveznek a ferencesek, a kegyhely őreiként. – Ennek fényében választottuk a 2020-as év jelmondatát, mely a nagybúcsú mottója is egyben: „A Szentlélek száll le rád.” – olvasható a közleményben.

Mint fogalmaztak, a búcsú szervezése az idei év elején a hagyományos módon kezdődött: a szentmise rendjének összeállítása, a szónok meghívása, továbbá a Csíksomlyó Üzenete című kegyhelylap előkészítése.

Portálunk megkereste az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási irodát is, ahol közölték, rendszeresen egyeztetnek a Ferences Rendházzal arról, a járvány mennyiben befolyásolja a pünkösdi zarándoklatot, ám egyelőre nem merült fel a búcsú elhalasztása. – Ennek megfelelően mi is úgy készülünk, hogy az Össznemzeti Zarándokvonat elindul. Abban a nem kívánt helyzetben, ha ez mégsem történne meg, akkor utasainkat arra kérjük, biztatjuk, hogy ne mondják le utazásukat, hanem foglaljanak át a jövő évi vonatra. Mindenképpen arra törekszünk, hogy az utasok a jövő évben használják fel, ami számukra is kedvező, hiszen a forint gyengülése miatt, jelentős áremeléssel kell számolnunk a jövőbeni utaknál. Viszont átfoglalás esetén garantáljuk az idei árat – hangsúlyozta Sárvári Krisztina, az utazási iroda munkatársa. Hozzátette: ha az utazni vágyók más úti cél mellett döntenek, akkor egy értékutalványt adnak ki, amelyet 2021. szeptember 30.-ig felhasználhatnak. 

Szavaiból kiderült, jelenleg, még mintegy 600 fő bízik a vonat elindulásában, és körülbelül ezren átfoglaltak a jövő évi Zarándokvonatra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések