A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az alábbi zöldségekben és gyümölcsökben van a legtöbb vitamin: az immunrendszerednek szüksége van rájuk

Ha eddig ezeket nem igazán etted, most ideje változtatni rajta!

A koronavírus miatt még nagyobb hangsúlyt került az immunrendszerünk megerősítésére. Az oldalunkon már mi is figyelmedbe ajánlottunk néhány gyógyteát, ami segíthet a szervezeted felturbózásában, de a smoothie-knak is érdemes esélyt adnod. Sőt, mindössze négy összetevőből még akár immunerősítő mixet is készíthetsz magadnak otthon:

Ha több vitamint és ásványi anyagot szeretnél bejuttatni a szervezetedbe, elsősorban arra kell odafigyelned, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt egyél. De persze nem mindegy, melyiket választod! Vannak olyanok, amelyek kifejezetten magas vitamintartalommal rendelkeznek, és különösen érdemes őket fogyasztani most, hogy a koronavírus idején megerősíthesd velük az immunrendszered.

Ananász

Az ananász elsősorban C-vitamin tartalmával emelkedik ki, ami megfázásos betegségek ellen, immunrendszer erősítése céljából kifejezetten hatásos. De ezen kívül még B-vitamint, mangánt és bromélia enzimet is tartalmaz. Utóbbi segít abban, hogy rendbe jöjjön az emésztésed, ráadásul a zsírégetésben is szerepet játszik, ezért szokták diétázóknak, fogyókúrázóknak, emésztési gondokkal küzdőknek is javasolni az ananász gyakori fogyasztását!

Kaliforniai paprika

A-, C-vitamin, valamint béta-karotin és likopin is található a kaliforniai paprikában; C-vitamin tartalma viszont kiemelkedik a többi közül, emiatt járul hozzá az immunrendszer megerősítéséhez. A bolti vásárlásnál törekedj arra, hogy pirosat vagy sárgát vegyél, mert ezekben több a béta-karotin és a likopin is, szemben a zöld színűekkel.

Narancs

A citrusfélék egyébként is magas vitamintartalommal rendelkeznek, és nem véletlen, hogy a narancsot sokszor kötjük össze a C-vitaminnal. Úgy vélik, egy közepes méretű narancs a napi szükséges bevitel 125%-át biztosítja, így immunerősítőnek sem utolsó. Ezen felül B1 és B12-vitamint, folsavat, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, ráadásul antioxidánsok terén is gazdag. Télen amúgy is javasolt a gyakori fogyasztása, de a koronavírusra való tekintettel most tavasszal is ajánlott gyakrabban fogyasztani!

Sárgarépa

Az A-vitamin nagyon fontos szerepet tölt be az erős immunrendszer működésében, valamint a bőröd és szemed egészségében. Ezt nagy mértékben megkapod a sárgarépától, ezért fontos, hogy most többet egyél belőle, mint általában. Nyersen fogyasztva marad meg leginkább vitamintartalma, de főzve és párolva is remek választás. Csak arra figyelj, hogy minél vékonyabban hámozd, mert értékes összetevői a vékony külső héj alatt rejtőznek!

Grépfrút

Kesernyés ízvilága miatt nem mindenki szereti, pedig a grépfrút is dobogós, ha vitamintartalomról van szó! A- és C-vitamin tartalma kiemelkedő, de sok antioxidánst, azon belül pedig béta-karotint tartalmaz, ezért remek immunerősítő! Arról nem is beszélve, hogy nagy része víz, ezért szuper hidratáló hatással bír. Azoknak különösen ajánlják a grapefruit fogyasztását, akik szívproblémákkal küzdenek, kutatások szerint ugyanis vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Zöld levelűek

A zöld levelűek közül mindegyiknek magas a vitamintartalma, de tény, hogy a spenót és a fodros kel kiemelkedik a listából. Ezekben olyan vitaminok találhatók meg, mint az A, B2, B3, B6, B9, C, E, K, valamint a béta-karotin, de még ezen kívül is jó forrásaik a folsavaknak, egyéb nyomelemeknek. Érdemes őket gyakran fogyasztani, de azért túlzásokba nem szabad esni, hiszen például a spenót magas oxálsava miatt okozhat vese- vagy epehólyag problémát. A helyes út mindig a mértékletesség!

Kivi

Tudtad, hogy két közepes kivi a napi szükséges C-vitamin bevitelnek több, mint dupláját biztosítja? Meglepően hatékony az immunerősítésben apró méretei ellenére is, az pedig csak igazi plusz, hogy étkezési rostot (az emésztésért) és magas mennyiségű káliumot is tartalmaz. Ha eddig kimaradt az étrendedből, most érdemes lesz pótolni!

Avokádó

Az avokádó, amit egyszerre zöldségnek, gyümölcsnek és gyógynövénynek is tartanak, meglepően magas vitamintartalommal rendelkezik. B-, C-, E- és A-vitamint tartalma kiemelkedő, ahogy az is nagy pozitívum, hogy telítetlen zsírsavakban gazdag. Elsősorban azoknak szokták javasolni a fogyasztását, akik szív- és érrendszeri panaszokkal küzdenek, így nekik különösen érdemes becsempészni az étrendjükbe.

Alma

Jó hír, hogy egy "hétköznapibb", sokak által imádott gyümölcs is ott van a listán. A-, B-komplex vitaminokat is tartalmaz, és bár C-vitamin tartalma sokkal alacsonyabb, mint a korábban említett gyümölcsöké, a benne lévő ásványi anyagok és nyomelemek kárpótolnak, és segítenek az egészséged megőrzésében! Többek között kálium, kalcium, cink, és fluor is található benne, de magas flavonoid-tartalma segít az immunrendszer erősítésében, a gyulladások csökkentésében. Az antioxidánsok főleg a héjában vannak jelen, így azt is fontos megenni!

Brokkoli

Hiába vannak sokan, akik nem szeretik a brokkolit, valójában számtalan vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne. Elsősorban az A, B9, C, E, K, és a béta-karotin tartalma magas, de kalciumot és vasat is jelentős mértékben tartalmaz. Ez persze nyers állapotára igaz, megfőzve ezek az értékek már megváltoznak, de a C-vitamin tartalma még főzés után is igazán magas marad. Érdemes köretként fogyasztani a soron következő időszakban!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések