A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 alapélelmiszer, amiből hetekig főzhetsz a családnak

A jelenlegi koronavírus-helyzetben fontos, hogy ha csak tudunk, otthon maradjunk. Ezért most nem érdemes minden nap boltba járni, annak ellenére sem, hogy az élelmiszerüzletek továbbra is nyitva tartanak. A pánikvásárlás felesleges, de van pár dolog, amit hasznos beszerezni (a fagyasztóba rakott húsokon kívül), mert hetekig is elfőzhetsz belőlük. Mutatunk is néhány alapélelmiszert, ami jól jöhet az elkövetkező időszakban!

Burgonya

Az egyik legjobb választás ebben az időszakban az, ha veszel egy nagyobb zsák burgonyát.

Az ára nem túl magas, viszont cserébe rengeteg ételhez felhasználhatod: köretként, (krém)levesekbe, főzelékekbe, salátákba, vegetáriánus és húsos fogásokba egyaránt.

Ha pedig megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolod, akár 4-6 hónapig is jó állapotban marad.

Ehhez figyelj arra, hogy lehetőleg papírdobozba, kosárba, hálós zsákba tedd a szellőzés érdekében, valamint egy olyan helyiségbe helyezd el, ahol hűvös van, nedves a levegő, és nem éri közvetlen napfény.

Mogyoróvaj

Fontos, hogy az otthon töltött időszak alatt is változatos maradjon az étrendetek, ezért olyan dolgokat is érdemes beszerezni, amiket egyébként nem feltétlenül gondolnál hasznosnak.

Ebbe a kategóriába tartozik a mogyoróvaj, ami nem mellesleg magas fehérjetartalommal rendelkezik.

Szuper alapanyag a reggelikhez kenyérre, bagettekre kenve, de ezen kívül különböző shake-ekhez, süteményekhez is hozzáadhatod.

Sőt, a népszerű thai mogyorós csirke egyik alapanyaga is lehet, úgyhogy még főfogáshoz is alkalmazhatod. Felbontás nélkül egy évig is jó, ha megbontod, akkor átlagosan 3 hónapig, de ha vannak gyerekeid, addigra biztos, hogy elfogy!

Répa

A bébirépa nem, de a sima répa hosszú ideig jó marad vásárlás után! A legjobb, ha egy zöldséges zacskóba teszed, majd a hűtőbe rakod, mert így akár 5 hétig is friss marad.

Azon túl, hogy vitaminforrás, feldobja az ételeket is: levesekbe, köretekbe szuper választás, sőt, szósszal párosítva még nasinak sem utolsó.

Egy plusz tipp: ha vásárlásnál a répának még megvan a zöld része, azt vágd le, mert elvonja a vizet a zöldségből, ami miatt sokkal gyorsabban kiszárad!

Tészta

A száraztészta az egyik legjobb választás, hiszen a zacskóban hosszú ideig jó állapotú marad, könnyű beszerezni, jó áron van, és finom fogásokat lehet készíteni belőle!

Ebből mindenképpen vásárolj be, némi paradicsomszósszal és tejszínnel együtt, hogy ha elfogyna otthon a hús, akkor is készíthess vegetáriánus tésztákat.

De természetesen nem csak sós fogásokhoz használhatod fel: grízes tészta, káposztástészta - ezek mind népszerű és egyszerű menük lehetnek, ha már ráunnátok a húsos ételekre.

Zabpehely

Nem csak szendvicseket és tojást lehet reggelire fogyasztani, sőt, ha nem szeretnél kilépni a lakásból, muszáj a péksüteményeken túlra gondolnod.

A zabpehely nagyon szuper variáció erre az esetre, hiszen olcsón beszerezhető, és saját ízlésed szerint elkészíthető.

Hogy mivel dobod fel, rád van bízva: lehet fagyasztott gyümölcsökkel fogyasztani, vagy akár fahéjjal, kakaóval megszórni.

Sokáig eláll a polcokon, ráadásul magas rosttartalmát tekintve egészséges, így még az emésztésedre is pozitív hatással van.

Liszt

Az elmúlt hetekben biztosan te is megtapasztaltad azt, hogy a liszt hiánycikk lett a boltokban, és talán benned is megfogalmazódott a kérdés: mihez kell másoknak ennyi liszt? Nos, annyi biztos, hogy kartonszámra nem kell vásárolnod, de egy-kettő csomagot érdemes beszerezned.

A főzelékek, sütemények, rántott húsok egyik fontos alapanyaga hasznos a háznál, már csak azért is, mert a felhasználásával változatosabbá teheted az étkezéseteket.

De persze ne feledd: hónapokra beraktározni teljesen felesleges!

Fagyasztott zöldségek

A friss zöldségek mindig ízletesebbek és egészségesebbek, de ha nem szeretnéd, hogy kárba menjenek, jelenleg jobban teszed, ha a fagyasztott változat mellett döntesz.

Ezek nem csak néhány napig, hanem akár hónapokig is elállnak a fagyasztóban, és nem kell attól félned, hogy ha nem használod fel őket, a kukában végzik.

Húsok mellé, köretnek, leveseknek és főzelékeknek, de még akár turmixnak is ideálisak lehetnek. Azt pedig ne gondold, hogy fagyasztott formában nem tartalmaznak vitamint, hiszen így is több ásványi anyagot juttathatsz be általuk a szervezetedbe.

Rizs, bulgur

Tudtad, hogy a rizsnek rendkívül hosszú a szavatossági ideje?

Ha megfelelő helyen tárolod, a fehér rizs akár 4-5 évig is eláll, a barna kicsit rövidebb ideig, de hűvös helyen akár 8 hónapig is felhasználható marad!

Ez, a bulgurral együtt fontos részét képezi az étkezéseinknek, hiszen köretként rendkívül népszerű. Sőt, a rizst ezen kívül is felhasználhatod akár desszertnek, tejberizs formájában.

Konzerv halak

A csirke és a sertéshús egy idő után unalmassá válik, ilyenkor pedig biztosan ti is megkívánjátok a halételeket.

A konzervek előnye, hogy hosszú ideig elállnak, és segítenek abban, hogy sokszínű legyen az étkezésetek, miközben omega-3 zsírsavat juttatnak a szervezetedbe.

Szardínia, tonhal és lazac is kapható többek között, ezeket pedig tésztákhoz, szendvicskrémekhez és salátákhoz is felhasználhatod.

Bab és borsó

Ha már konzervek, nem lehet elmenni az olyanok mellett, mint a bab vagy a borsó.

Ezekből szintén érdemes beszerezned egyet-kettőt, arra az esetre, ha megkívánnátok a főzelékeket, és nincs a fagyasztóban zöldség, amit felhasználhattok hozzá.

Jó hír, hogy nagyon sokáig elállnak, így ha a koronavírus-járvány alatt nem használod fel, akkor is megnyugodhatsz, hiszen évekbe telik, mire lejár a szavatosságuk!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések