A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Trump a koronavírus-járványról: tanulunk más országok tapasztalataiból

Nagyon fertőző vírusról van szó, mi is tanulunk más országok tapasztalataiból – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök vasárnapi sajtókonferenciáján az országban már mintegy háromezer embert megfertőző új koronavírusról.

Nagyon jó hírnek nevezte – azt mondta, boldoggá teszi őt –, hogy az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) 1 százalékponttal a 0 és 0,25 százalék közötti sávba csökkentette irányadó kamatlábát. A Fed percekkel az elnök és a vírusellenes küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport sajtótájékoztatója előtt jelentette be döntését, közölve egyben azt is, hogy a kanadai, a brit, a svájci és a japán jegybankkal, valamint az Európai Központi Bankkal egyeztetett lépésről van szó.

Trump gratulált a Fed elnökének, Jerome Powellnak; úgy fogalmazott, hogy a döntés „csuda klassz” volt.

Donald Trump közölte, az élelmiszerboltok a nap 24 órájában nyitva tartanak országszerte, és azt mondta: a kiskereskedelmi cégek képviselői azt kérték tőle, tolmácsolja az amerikaiaknak, hogy „kicsit kevesebbet vásároljanak”. Az elnök hozzáfűzte: az országban „senkinek nincs oka a felhalmozásra”.

„Nyugalom, túl leszünk rajta” – fogalmazott.

Trump vasárnap délelőtt egyeztetett a legnagyobb áruházláncok képviselőivel, akik jelezték: a forgalom országszerte már most nagyobb, mint a karácsonyi vásár idején volt.

Mike Pence alelnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok valamennyi államában rendelkezésre állnak a vírustesztek és a laboratóriumok, az elkövetkező napokban pedig további több mint kétezer labor kezdi meg a vizsgálatokat. Az alelnök dicsérte az állami és a magánszektor együttműködését az új laboratóriumok beindításában. A tesztvizsgálatok bővítéséről Donald Trump hétfőn egyeztet a tagállamok kormányzóival – tette hozzá.

Pence emlékeztetett arra, hogy hétfőn életbe lép a beutazási tilalom az Egyesült Királyságból és Írországból is, az amerikai repterek csakis hazatérő amerikaiakat fogadnak.

Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter hozzáfűzte: hétvégén csaknem negyvenezer amerikai tért haza, egyes repülőtereken, például Chicagóban, hosszas sorokban várakoztak az utasok. Wolf türelmet kért mindenkitől, mondván, hogy a sok hazatérőn tesztet kell végezni, és karanténba kell küldeni őket. De megjegyezte, hogy a kormányzat már lépett a helyzet orvoslása érdekében.

Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet vezetője kifejezetten jó döntésnek nevezte az Európából történő beutazások felfüggesztését is.

Mike Pence hozzátette: Fauci vasárnap arról tájékoztatta az elnököt, hogy ha az Egyesült Államok már nem szüntette volna be korábban a beutazást Kínából, ott tartana, ahol ma Európa, amely jelenleg a fertőzések epicentruma.

Az orvosprofesszor vasárnap az NBC televízióban úgy nyilatkozott: az amerikaiaknak lassítaniuk kell, mert ha továbbra is úgy élnek, mintha semmi sem történt volna, tömeges halálesetekre lehet számítani. Kitartott amellett, hogy az új típusú koronavírust nagyon komolyan kell venni.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint jelenleg csaknem háromezer fertőzött beteget tartanak nyilván az Egyesült Államokban, a halottak száma vasárnap délutánig ötvenhét volt.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések