A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szerdától bezárnak az óvodák és az iskolák Romániában a koronavírus-járvány miatt

Szerdától március 22-ig felfüggesztik a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését – jelentette be hétfőn délután a bukaresti operatív törzs ülése után Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök.

Ludovic Orban elmondta: a kényszerszünetet meghosszabbíthatják annak függvényében, hogy az elkövetkező napokban hogyan alakul a vírus romániai terjedése. A kormányfő szerint többek között azért kell bevezetni ezt az intézkedést, mert tudomásuk van arról, hogy az olaszországi Lombardia tartomány határainak lezárása előtt sok ott élő román összecsomagolt, majd elindult haza. Hozzátette: azért csak szerdától vezetik be a kényszerszünetet, hogy a szülőknek legyen idejük megszervezni a gyermekek otthoni felügyeletét.

Monica Anisie oktatásügyi miniszter elmondta: az egyetemek autonóm oktatási intézmények. Ezek maguk dönthetnek arról, felfüggesztik-e a tanítást. Megjegyezte: vannak olyan egyetemek, amelyek ezt már meg is tették. A miniszter hozzátette: a tananyag pótlásáról azt követően döntenek, hogy kiderül, meg kell-e hosszabbítani az intézkedést. A kormány arra kérte a munkaadókat, hogy lehetőség szerint biztosítsanak otthoni munkát alkalmazottaiknak. A romániai iskolákban április 4. és 21. között tartják a húsvéti szünetet, és az is megtörténhet, hogy a kényszervakáció összeér a húsvéti szünettel.

A kormány arra kötelezte a közszállítókat hogy gyakran fertőtlenítsék a járművek kapaszkodóit, kilincseit, a bevásárlóközpontokat pedig arra, hogy kerüljék el a torlódások kialakulását a pénztáraknál, és gyakran fertőtlenítsék a korlátokat, kilincseket, a bevásárlókocsik fogantyúit.

Romániában hétfő estére 17-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Közülük ötöt már gyógyultnak nyilvánítottak.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések