A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus: összehangolt akciót jelentettek be a világ vezető jegybankjai

A világ vezető jegybankjai összehangolt akciót jelentettek be, hogy enyhítsék a koronavírus gazdasági következményeit – írja az Infostart.

Az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve System (Fed) közleménye szerint 1 százalékponttal a 0 és 0,25 százalék közötti sávba csökkentette irányadó kamatlábát, és mindaddig ebben a tartományban tartja, amíg a koronavírus okozta válság el nem múlik. Egyúttal 500 milliárd dollár értékű állampapír és 200 milliárd dollár értékű jelzálogalapú értékpapír felvásárlását is bejelentette.

Az összehangolt intézkedésekben a Fed mellett részt vesz továbbá az Európai Központi Bank, a kanadai, a brit, a japán és a svájci jegybank is.

A világ legjelentősebb gazdaságainak központi bankjai hétfőtől egységesen 25 bázisponttal mérséklik az amerikai dollárra vonatkozó likviditási csereügyletek árát. Ezzel likviditást terveznek biztosítani, és csökkenteni a feszültséget a pénzpiacokon, illetve kínálati oldalról segítenék a háztartások és vállalkozások hitelhez jutását.

Az amerikai dollár-csereügyletek árának csökkentése következtében a világ pénzintézetei alacsonyabb áron vehetnek fel rövid lejáratú kölcsönöket amerikai fizetőeszközökben, ami megkönnyíti, hogy dollárhoz jussanak, s így elősegíti a hitelezést. Ezzel remélhetőleg elkerülhető, hogy olyan szűkösség alakuljon ki a hitelpiacokon, mint a mintegy 10 évvel ezelőtti gazdasági válság alatt.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések