A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus: háromhetes országos karantént hirdetett az ukrán kormány

A koronavírus-fertőzés terjedésének veszélye miatt országos karantént hirdetett az ukrán kormány március 12. és április 3. között - jelentette be a kabinet sajtószolgálata.

A közlemény szerint a kormány a szerdai ülésén korlátozások bevezetését javasolta a 200 vagy annál több fős tömegrendezvényeken. A korlátozás azonban a kiemelt állani rendezvényekre nem terjed ki. Sportesemények megrendezését csak nemzetközi szervezetek engedélyével, és nézők nélkül tartja lehetségesnek a kormány - számolt be róla az UNIAN ukrán hírügynökség. Egy helyi hírportál szerint a kulturális rendezvényekre is kiterjed a korlátozás, a parlament viszont továbbra is ülésezni fog.

A karantén bevezetését a kabinet tervei szerint kiterjesztené az oktatási intézményekre is az említett három hétre.

A parlament sajtószolgálatának közlése szerint ezenfelül javasolják bizonyos országokkal a légi forgalom beszüntetését, valamint a határellenőrző pontok többségének lezárását is. 219 átkelőből csak 49 maradna nyitva, de azt még nem tudni, hogy konkrétan mely átkelőkről van szó.

A kormányülésen úgy határozták, hogy 100 millió hrvinyát, azaz több mint egy milliárd forintot különítenek el egyéni védőeszközök elsőbbségi vásárlására a minisztériumok és az illetékes hatóságok igényeinek kielégítésére, valamint az állami tartalék feltöltéséhez.

Emellett a kormány június 1-éig megtiltja a járványelleni védekezésre szolgáló eszközök kivitelét Ukrajnából a lakosság védelmének biztosítása érdekében.

A kormányzati döntést megelőzően az ukrán fővárosban, Kijevben vezettek be csütörtöktől kezdve március végéig korlátozó megelőző intézkedéseket a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Vitalij Klicsko főpolgármester jelentette be szerdán, hogy megtiltják a 60 főnél nagyobb tömegrendezvények megtartását - beleértve az összes sport- és kulturális rendezvényt, a koncerteket, a mozifilmvetítéseket és a bevásárlóközpontok szórakoztató programjait is -, felfüggesztik az oktatást minden iskolában, továbbá az óvodákat is bezárják március végéig. A korlátozások betartását a rendőrség ellenőrizni fogja, a megszegőit pedig felelősségre vonják - írta Korreszpondent hírportál.

Ukrajnában mindeddig egy személyről állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg. A 39 éves délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyei férfi február végén tért vissza Ukrajnába Olaszországból, kórházban ápolják a megyeszékhelyen, Csernyivciben, állapota stabil.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések