Hirdessen itt

Koronavírus-gyógyszer készítése Magyarországon: ezt lehet tudni a hatóanyagról, amelynek a kivitelét megtiltotta a kormány

Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot. Ez az a hatóanyag, amelynek a kivitelét megtiltotta a kormány. A Világgazdaság értesülése szerint ebből az anyagból annyi van, hogy akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani.

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta a hidroxiklorokvin-szulfátról, hogy Magyarország az egyik legnagyobb termelője, de most nem adunk el külföldre, mert ez egy alapanyag a koronavírus kezelésében szerepet játszó gyógyszerek gyártásában, és erre most Magyarországon van szükség, kivitelét ezért megtiltották. Úgy néz ki, biztató kísérletek vannak vele.

A Világgazdaság információi szerint a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség nagyjából 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, ami több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Az alapanyagról egyelőre ennyit lehet tudni:
Franciaországban egy kis esetszámú, de annál jelentősebb klinikai vizsgálatról számoltak be a napokban
 úgy látszik, a hatóanyag csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben.
 A vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál eltűnt a vírus jelenléte

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések