Powered by Jasper Roberts - Blog

Házhoz szállíttatja az élelmiszert, vagy más terméket? – Itt a hivatalos ajánlás, hogyan tegye koronavírus idején ön és a futár

A koronavírus-járvány miatt egyre többen élnek a házhozszállítás lehetőségével, és országszerte egyre több kisebb üzlet is vállal helyben házhozszállítást, olyanok is, akiknél eddig, a járvány előtt ez fel sem merült.

De vajon biztonságos ez? Nyilván biztonságosabb, mint bemenni a tömegbe egy nagyáruházban, azonban számos szabályt ilyen esettekben is be kell tartani. Íme a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai házhozszállítást végzőknek, melyek betartása csökkentheti a fertőzés veszélyét, s a megrendelőnek is érdeke, hogy ellenőrizze: tényleg ezen ajánlások szerint hozzák-e meg a csomagját.

Az NNK ajánlásai:

Az élelmiszerek házhoz szállítása során is számos élelmiszerbiztonsági szabályra kell figyelemmel lenni. A jelenlegi járványhelyzetben sok vállalkozás dönt e szolgáltatási forma elindítása mellett,.

Élelmiszer-kiszállítást csak az előírt feltételeket biztosítani képes, élelmiszer-forgalmazásra jogosult élelmiszer-vállalkozás végezhet.
 Fontos fokozottan betartani valamennyi higiéniai előírást az élelmiszerek beszerzése, átvétele, raktározása és különösen a megrendelt termékek összekészítése és kiszállítás során.
 A készletek beszerzésekor figyelembe kell venni a tároló kapacitást, logisztikai lehetőségeket. Az élelmiszerek jellegének megfelelő hőmérsékletet a tárolás, szállítás során biztosítani kell.
 Figyelemmel kell kísérni a készleten lévő élelmiszerek lejárati idejét, lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű termék nem szállítható ki.

Szállítás:
 Az élelmiszerek kiszállítása során azok jellegének megfelelő, illetve a gyártó által meghatározott hőmérsékletet kell biztosítani.
 A szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelenthet, így az útvonal tervezésekor törekedni kell arra, hogy a szállítás minél rövidebb ideig tartson és annak során a lehető legkevesebbszer nyissák ki a jármű rakterének ajtaját.
 Az élelmiszerek átadása-átvétele során fokozott figyelmet kell fordítani a közvetlen érintkezés elkerülésére a szállító és a vásárló között. Amennyiben a szállító nem találkozik a fogyasztóval, az élelmiszert lehetőleg plusz zacskóban, kilincsre akasztva hagyja a megbeszélt helyszínen.
 A fogyasztó kérésére a nem jelölt termékek esetén megfelelő tájékoztatást kell adni, az élelmiszer összetételére, jellegére, származására vonatkozóan.
 A szállító jármű rakterének fertőtlenítőszeres tisztítását rendszeresen el kell végezni. A rakodást és a szállítást végző dolgozókat el kell látni megfelelő védőfelszereléssel (szájmaszk, kesztyű, védőöltözet).
 A jármű rakterébe annyi áru tehető, amely még áttekinthetők. Összezsúfolás esetén a szállítási hőmérséklet már nem biztosítható, illetve a megfelelő rendelt áru kiválogatása indokolatlanul meghosszabbítja a raktér ajtajának nyitva tartását, és a szállítási időt.
 A megnövekedett igényekre való tekintettel, az áruházak egyes termékek esetében limitálhatják az egy vásárlás alkalmával kiszállítható mennyiséget.

Szállítójármű:
 Az élelmiszer kiszállítása kizárólag szemmel láthatóan tiszta rakterű járművel (beleértve a motorkerékpárt, személygépkocsit) történhet, hűtést igénylő élelmiszerek szállítása esetén a megfelelő hőmérséklet biztosítására alkalmas hűtőtáskában, ládában.
 A fogyasztótól származó göngyölegeket a raktérbe helyezni tilos!

Szállítók (futárok):
 Az ételek kiszállításában csak olyan személy vehet részt, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. A futárok számára virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szer biztosítása szükséges, amelyet kötelesek rendszeresen használni.

Vásárlók:
 Minden vásárlótól elvárható a felelősségteljes magatartás.
 Az önkéntes izolációban élő vásárlók lehetőleg a rendelés leadásakor „megjegyzésben" jelezzék a szolgáltatónak az izoláció tényét, hogy a kiszállítás megfelelő időpontját, körülményeit és lehető legbiztonságosabb módját szükség esetén előre egyeztethessék a megrendelővel.

Pénzkezelés:
 A közvetlen érintkezés, ezzel pedig a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében, a megrendelőnek ajánlott előreutalással fizetnie.
 A „készpénzkímélő" fizetés kizárólagossá tehető, de erről a vásárlást megelőzően tájékoztatni kell a vásárlókat.

0 Megjegyzések