A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus - Gulyás Gergely jelentette be: példátlan intézkedéseket hozott a kormány

A koronavírus magyarországi megjelenése óta a fertőzés elleni védekezést koordináló operatív törzs mai tájékoztatóján rendkívüli bejelentések hangzottak el: beutazási tilalom több országból, a szlovén és osztrák schengeni határon a határellenőrzés visszaállítása, az egyetemek bezárása, hatósági karantén elrendelésének lehetősége. A rendkívüli jogrendet és a veszélyhelyzetet azért rendelték el, mert sem a hatósági karantént, sem az egyetemek bezárását nem lehetne elrendelni enélkül. A rendelkezések legtöbbje ma éjfélkor életbe lép!

Mint ismert, szerda délelőtt rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolta a kormánynak az Operatív törzs. A kormány 9 órakor kezdődő ülésén tárgyalt az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos javaslatairól.

A reggeli előzményeket és a délelőtti kormányülést követően az Operatív törzs sajtótájékoztatóján szerdán délután bejelentették, hogy ezúttal összevont Operatív törzs és kormányinfó tájékoztatót tartanak.

A tájékoztatón Gulyás Gergely elmondta, a kormány meghozta a legfontosabb döntéseket, de még üléseznek.

A döntések példátlanok a rendszerváltozás utáni három évtizedben - mondta Gulyás Gergely.

M1- Akkor. Amikor.

M1 - Magyarország vezető hírcsatornája


A kormány a mai napon az Operatív törzs javaslatára így döntött:

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet az ország egész területére a kormány. Ez széleskörű felhatalmazást jelent a kormányszerveknek, jogokat korlátozhatnak.
 Kormányrendeletek fognak megjelenni a részletekről.
 Beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Kínából Dél-Koreából és Iránból érkezők számára. Csak magyar állampolgárok érkezhetnek ezekből az országokból, de számukra is kötelező hatósági karantént rendelnek el: két hétig otthon kell maradniuk.
 A szlovén és osztrák határon visszaállítják a határellenőrzést.
 Ha valaki félretájékoztat arról, hogy honnan érkezett, vagy a karantén szabályait megszegi, az szankciókra számíthat.
 Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken: mostantól csak távoktatással történhet egyetemi oktatás, mert minden kilencedik diák külföldi.
 Az iskolákat NEM zárják be, mert a gyerekek egyelőre úgy néz ki, nem veszélyeztetettek a gyerekek
 A 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartását megtiltják: szórakozóhelyeken szervezett eseményeket is érinti, mozikat, színházakat is. A bevásárlóközpontokat - mivel létszükség, hogy az emberek ellátáshoz jussanak: NEM. A rendezvények szervezőinek, rendezőinek felelőssége, hogy 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényekre ne kerüljön sor.
 Felfüggesztik a Határtalanul programot,
 A diákok kéthetes nyári külföldi nyelvtanulási lehetőségét egy évvel elhalasztjuk.
 A külföldi tanulmányi kirándulásokat megtiltják.
 A vészhelyzet lejártáig nem szükséges a lejáró személyi iratokat meghosszabbítani (jogosítvány, igazolványok, egyebek)
 Az intézkedések visszavonásig érvényesek.
 Jelentős gazdasági következmények várhatóak a koronavírus járvány miatt, elsődleges azonban jelenleg az emberek egészségének védelme.

Válaszok a feltett kérdésekre:

- Aki az elmúlt napokban elutazott, róluk az adatokat a külképviseletek gyűjtik be, és az Operatív törzs dönt arról, hogy miként lehet segíteni őket.

- A hatósági karantén a hazaérkezőknek otthoni karantént jelent, kivéve, ha bebizonyosodik, hogy betegek.

- A sportban zártkapus meccseket jelent a 100 fő feletti rendezvények korlátozása. A színházakra, mozikra is vonatkozik a korlátozás.

- Politikusok is engedéllyel utazhatnak csak külföldre.

- Gazdaság: valószínűleg minden ország azzal fog küzdeni, hogy a recessziót elkerülje.

- A veszélyhelyzet elrendelésével járó széleskörű kormányzati jogok arányosak lesznek, de előfordulhat, hogy például egy üzem gyártókapacitását lefoglalják, ha szükség van rá.

- Ma éjfélig legkésőbb visszaállítják a szlovén és osztrák határon, ami schengeni határ, a határellenőrzést.

- A speciális, úgynevezett félálarc maszkokból hatvanezer van, az utasítás, hogy minden egészségügyi dolgozó számára álljon ez rendelkezésre azokban a kórházakban, ahol koronavírusosokat kezelnek. Németországból rendeltek 120 ezer ilyen maszkot, de a németek ezt sem engedik ki, teljes export-tilalmat vezettek be ezekre az eszközökre.

- Otthoni karantén: a rendőrség fogja ellenőrizni ennek betartását, a szankciókat kormányrendeletben határozhatják meg, de a büntető törvénykönyvben ma is vannak büntetési tételek járványügyi szabályok megszegésére.

- Óvodák, bölcsődék bezárásáról az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek, mert ők a fenntartók. iskoláknál ezt egyelőre a kormány nem tartja indokoltnak.

- Nem könnyű ellenőrizni a határon, ki, honnan jött, de cellainformációk alapján ez ellenőrizhető: ha kiderül, hogy beteg, büntetőeljárás vár rá.

- Aki életvitelszerűen lakik Olaszországban, nem most jöjjön haza, de mindenki maga döntse el.

- A bevásárlóközpontokra NEM vonatkozik a zárlat.

- Aki otthoni karanténban van, boltba, gyógyszertárba sem mehet ki.

- Aki olyan országból érkezik vissza, ahol nincs beteg, rájuk nem vonatkozik a karantén-kötelezettség.

- Az Unió tagállamaiból 15 döntött úgy, hogy részben vagy teljesen bezárják az iskolákat, Magyarország folyamatosan elemzi a helyzetet, ha kell, itt is bevezetik az iskolai zárlatot.

- NEM igaz, hogy szóba került volna Budapest karantén alá helyezése

- Mindenkinek ajánlják, hogy mindenki tegye meg az óvintézkedéseket, ha valaki tudja távmunkában dolgoztatni a munkatársait, az tegye.

- Egyetemi zárlat: várhatóan holnaptól (péntek), legkésőbb hétfőn kezdődik.

- A veszélyhelyzetet azért rendelték el, mert sem a hatósági karantént, sem az egyetemek bezárását nem lehetett volna elrendelni.

- Iskolákat csak akkor zárnak be, ha kiderül, hogy gyerekeket is érint: fertőzöttekké válnak, vagy fertőznek.

- Rémhírek terjesztése: bűncselekmény

- A rendezvényekre vonatkozó 100 fős határt azért határozták meg épp 100 főben, mert ez a nemzetközi gyakorlat.

- Minden olyan esetben hatósági vizsgálat indul, ahol azt látják, üzletek, boltok visszaélnek a kialakult helyzettel.

- Hogy a rendezvényekre vonatkozó zárlat érinti-e a miséket, az nem dőlt még el, Semjén miniszterelnökhelyettes egyeztet az egyházakkal ezügyben.

- Az Országgyülésre sem vonatkozik a 100 fős korlátozás, az Országgyűlés háborús helyzetben is ülésezik.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések