A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy világhírű magyar tudós is beszállt a koronavírus elleni gyógyszer kutatásába

Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató is részt vesz a a koronavírus elleni gyógyszer kutatásában.

Barabási saját laborját, a Northeastern University Barabási Lab nevű hálózatkutató egységet állította a vírus kutatására. Módszerük az network medicine, amely hálózatkutatási eszköztárral fordul a betegségekhez, figyelembe véve a társadalmi, biológiai és gyógyszerészeti faktorokat – írja a Forbes.

A labor egy proteinkapcsolati térkép segítségével kezdett el dolgozni, munkájuk alapjául pedig egy 2012-es vizsgálat szolgál, amelyben rákokozó vírusokat vizsgáltak. Ebben a kutatásban előre tudták jelezni a fertőzés okozta tünetek megjelenését, adatokat szereztek a vírusok emberi sejtekre gyakorolt hatásairól. Most is ezt a célt szeretnék elérni, a koronavírus és az emberi test fehérjéinek viszonyát vizsgálva.

A fizikus blogja szerint már előrelépést tettek: sikerült összehasonlítaniuk a járványt 299 másik betegséggel, 12 vírus adatai felhasználása által létrehoznak egy mesterséges intelligenciát, amely az összefüggéseke keresi. Barabási szerint a kutatók több hét alatt jutnak el ide, neki egy nap alatt sikerült.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések