A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

 A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 3 ezerrel, 216 ezerre mérséklődött a február 29-én zárult héten. Elemzők valamivel alacsonyabb, 215 ezres értéket vártak.

Már közel öt éve, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont 3250-nel, 213 ezerre kúszott fel. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 7 ezerrel, 1 millió 729 ezerre emelkedett a február 22-ével végződött héten, ami kevesebb az elemzők által várt 1 millió 733 ezernél. Közel három éve, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 7500-zal, 1 millió 721 ezer 250-re mérséklődött. Ez a szám is közel három éve áll kétmillió alatt.

A feszes munkaerőpiac támogatja a rekordhosszú, immár több mint 11. éve tartó gazdasági expanziót.

Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet adatai szerint a januári 209 ezer után februárban 183 ezerrel emelkedett amerikai magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó februári munkaerőpiaci adatait. Elemzők 175 ezres növekedést várnak a januári 225 ezres emelkedés után.

Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség az Egyesült Államokban.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések