A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bebizonyosodott a gyanú: a biztonsági őrök is segítettek az évezred műkincslopásában

Mostanra a gyanú bizonyossággá érett: a novemberi drezdai, 1 milliárd eurós (336 milliárd forintos) nagyszabású műkincsrablást múzeumi bennfentesek segítették.


– A drezdai királyi palotában dolgozó négy biztonsági őr információkkal és tevőlegesen is részt vett a szász választófejedelmek és királyok palotája világhírű gyűjteményének kifosztásában – nyilatkozta Jurgen Schmidt tartományi főügyész. Ketten szolgálatban voltak abban az időben, amikor november 25-én kora reggel az elkövetők behatoltak a jól őrzött műkincsgyűjteménybe. A nyomozók azzal vádolják őket, hogy nem akadályozták meg a páratlan kincsek elrablását, nem reagáltak a helyzetnek megfelelően.


– A rendőrségnek már a nyomozás kezdetén feltűnt, hogy a rablók komoly ismeretekkel rendelkeztek a kincsek tárolására szolgáló helyiségek elrendezéséről és a múzeum Fort Knox-szerű biztonsági rendszeréről.

A két biztonsági őr, akik a bűntett idején szolgálatban voltak, nem szálltak szembe a rablókkal és nem a gyorsriasztást szolgáló pánikgombbal adtak jelzést a biztonsági erőknek, hanem telefonon próbálták elérni a rendőrséget, időt adva ezzel a betörőknek, hogy elmeneküljenek a helyszínről. Minden nyom arra utal, hogy a harmadik őr, akit az eset után négy nappal tartóztattak le, juttatott el minden informácót a múzeum alaprajzáról, a biztonsági intézkedésekről és berendezésekről a betörőknek.

– Az őr lakásán tartott házkutatás során több ilyen dokumentumot is lefoglaltak a nyomozók. A negyedik őr tevőlegesen is beavatkozott a riasztóberendezés hatástalanításába, lehetővé téve a tolvajoknak, hogy a riasztás legcsekélyebb kockázata nélkül betörjék a csillogó ékszereket tartalmazó tárolókat, és elvigyék a páratlan zsákmányt – ismertette a vizsgálat tényeit Jurgen Schmidt főügyész, hozzátéve, hogy kezdetben a gyanúsítottak együttműködést tanúsítottak, ám a szembesítés hatására most már hallgatásba burkolóznak.

További három betörő után – bár már nem sok sikerrel – de még kutat a rendőrség, mint ahogy a nagy értékű műkincsek jelentős részének is nyoma veszett.

Darabolás

Nagy a veszélye annak, hogy az orgazdák feldarabolják a páratlan drágakőgyűjtemény darabjait – nyilatkozta a múzeum igazgatója, aki azt is elárulta, hogy a Drezdai Fehér Gyémánt és a Fehér Sas Lengyel Rendjének csillaga már januárban megjelent a feketepiacokon, ahol 7,9 millió fontért (2,7 milliárd forintért) kínálták azokat a vevőknek.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések