A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Operatív törzs bejelentése: ezt kérik a magyar emberektől most

Az operatív törzs ülését követő vasárnapi sajtótájékoztatón Kovács Zoltán kifejezte részvétét a ma elhunyt koronavírusos magyar beteg családjának és megköszönte az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit. Megerősítette, hogy pénz és minden eszköz rendelkezésre áll.

Kovács Zoltán azt mondta: világjárvány van, egyre több országban lép át az egyéni megbetegedések szintje a csoportos megbetegedések elterjedésének szintjére. Magyarországon mindent megtesznek, hogy ez a járvány lassuljon.

Új típusú vírussal állunk szemben. Másképp viselkedik ez a betegség, mint az influenza, ezért az emberektől is más viselkedést kíván. Minden magyartól azt kérik, tartsák be a kormány által meghozott rendeleteket, és mindenki a saját életében tegye meg, amivel megakadályozza a vírus terjedését:

Tartsa be a higiéniás szabályokat, ne próbálja megkerülni az új szabályokat és javaslatokat, hanem tartsa be azokat. A legtöbbet mindenki maga tehet azért, hogy a vírus terjedését lassítsuk.

Mindenki legyen különösen elővigyázatos a védekező és megelőző előírások betartásával, mikor az idős rokonairól van szó. Senki ne kerülje meg a szabályokat, semmiféle trükk nem fog működni: a társadalmat és saját rokonaikat veszélyeztetik, akik nem tartják be az előírásokat - mondta Kovács Zoltán.

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati kommunkiációval megbízott kovács Zoltán elmondta azt is, hogy a Magyarországon járt marokkói , fertőzött politikus miatt nem csak Pintér Sándort, de másokat is meg kellett vizsgálni, több minisztériumban is.

A sajtótájékoztatón elhangzott:

* Ma héttel nőtt a fertőzöttek száma, van, aki Olaszországban, van, aki Ausztriában járt, és van, aki még ismeretlen módon kapta meg a vírust.
* A határon eddig 907 embert utasítottak házi karanténra.
* Azok az állampolgárok, akik hazaérkezve hatósági házi karanténba kerülnek, bekerülnek a rendőrség informatikai rendszerébe. A helyi rendőri szerv így tudomást szerez arról, hogy házi karanténban lévő személy van az illetékességi területén és így ellenőrizni is tudja.
* Az egyetemeken, iskolákban elrendelt tilalom azt jelenti, hogy otthon kell tartózkodni és részt kell venni távolról az oktatásban.
* Mindenki minimalizálja a találkozóinak, utazásainak számát, ez a leghatékonyabb eszköz, amit ebben a helyzetben az egyén tehet.

Van, aki nem tartotta be:

Néhányan nagyon könnyelműek: van olyan házi karanténba helyezett állampolgár, akit épp egy étteremben értek el a rendőrök így intézkedni kellet ellene.

Aki fertőző betegként szegi meg a szabályokat, vagy fertőzö beteget látogat, az bűncselek,kényt követ el. Aki hatósági házi karanténban van és annak szabályait szegi meg, az szabálysértés.

Mindenkit arra kér az operatív törzs, hogy tartsa tiszteletben mások testi épségét, egészségét!

Kérdésekre adott válaszok:

Aki nem tudja elhelyezni gyermekét, munkáltatójánál tájékozódjon, de kérik az önkormányzatokat is, hogy segítsenek.

Ha Pintér Sándornál, aki nem mutat tüneteket, elvégezték a tesztet, miért utasították el az egészségügyi alkalmazottakkal, akik koronavírusossal találkoztak? Kovács Zoltán azt mondta az újságírónak: ne akarjon okosabb lenni a szakembereknél. A szakemberek tudják, mit kell tenni. mindenki esetében az eljárásokat. Azt azonban nem mondta el Kovács Zoltán, hogy mi ez az eljárás.

Szerdán elhunyt a Szent Imre kórházban egy nagyon idős nő tüdőgyulladásban, elvégezték-e rajta a koronavírus tesztet? A válasz: minden esetben, ahol felvetődik a koronavírus gyanúja, elvégzik ezeket a vizsgálatokat, nem tud arról Kovács Zoltán, hogy más esetekben ez megtörténne. A válasz ismét az volt, hogy a nemzetközi gyakorlatoknak megfelelően dolgoznak a szakemberek, ne keltsen senki hangulatot...

A Magyar Orvosi Kamara javasolta, hogy rendeljenek el lakhelyelhagyási tilalmat és az élelmiszerboltok bezárás: Kovács szerint amikor a sajtón keresztül kommunikálnak ilyen szervezetek, akkor az illető politikát akar csinálni. Megvannak erre a hivatalos csatornák, és egyébként is, már ezek a témák felvetődtek az Operatív törzsnél, az orvosi kamara sajtón keresztüli üzengetése politikai haszonszerzésre irányuló akció Kovács Zoltán szerint. A helyzetet egyébként figyelemmel kísérik, és megteszik a megfelelő intézkedéseket.

Azok az egészségügyi dolgozók, akik koronavírusos beteggel érintkeztek, karanténba kerülnek. Ezek a dolgozók általában a saját munkahelyükön kerülnek karantéba. Megerősítették: a Jáhn Ferenc kórházban volt ilyen eset: a ma elhunyt beteg onnan került a Szent László kórházba. Kovács azt nem árulta el, a kórház melyik telephelyéről, szerinte ez nem fontos, az fontos, hogy mindenki tartsa be a szabályokat és ajánlásokat, amiket a kormányzat és a járványügyi hatóságok megfogalmaznak.

Kovács szerint egyébként hibázott a 18. kerületi polgármester is, hogy nyilvánosságra hozta, hogy meghalt egy magyar koronavírusban.

A koronavírusos esetek száma nőtt, de gócpontokról nem lehet beszélni, a legtöbb beteg Budapesthez köthető. Az új betegek közül senki nincs intenzíven. A régi betegekkel kapcsolatos kérdésre nem válaszoltak a tájékoztatón.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések