Hirdessen itt

A nemek közötti egyenlőség olyan uniós alapelvünk, amelyet még nem sikerült megvalósítani

A nemek közötti egyenlőség olyan alapelvünk, amely még nem valósult meg - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben a testület erre vonatkozó stratégiájának bemutatása után tartott sajtótájékoztatón.

Az elnök elmondta, hogy az új stratégia jelentősebb és gyorsabb eredmények elérésére törekszik a nemek közötti egyenlőség előmozdításában, ami az Európai Bizottság egyik prioritása.

Vera Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős uniós alelnök kijelentette, hogy az EU-ban általában jó a nők helyzete, de vannak még számottevő egyenlőtlenségek. Hangsúlyozta, hogy mivel az európai társadalom jelentős átalakuláson megy keresztül, nagyon fontos, hogy a változások ne fokozzák a különbségeket.

"Meg kell teremtenünk a feltételeket ahhoz, hogy a nők a munkahelyen és a magánéletben is az átmenet mozgatórugóivá válhassanak" - mondta.

Helena Dalli az egyenlőségért felelős biztos szerint az egyenlőtlenségek, és a hátrányos megkülönböztetés jelentős költségekkel jár az egész társadalom számára.

A szerdán bemutatott esélyegyenlőségi stratégia meghatározza a következő 5 évre szóló legfontosabb intézkedéseket, és kötelezettséget vállal annak biztosítására, hogy a Bizottság valamennyi uniós szakpolitikai területen figyelembe vegye az egyenlőség szempontjait. A dokumentum kulcsfontosságú intézkedéseket vázol fel a nemi erőszak felszámolására, az egyenlő munkaerőpiaci részvételre és az egyenlő bérek biztosítására valamint a nemek közötti egyensúly elérésére a döntéshozatalban és a politikában.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések